Venezolanen kunnen met verlopen reisdocumenten binnen
06 Sep 2018, 02:48
foto
Meer dan twee miljoen Venezolanen zijn hun land ontvlucht sinds 2014. (Foto: AFP)


Elf Latijns-Amerikaanse landen hebben ermee toegestemd om de Venezolanen die hun land ontvluchten te ontvangen, ook al zijn hun reisdocumenten verlopen. Meer dan 2,3 miljoen Venezolanen zijn gevlucht voor de hyperinflatie en de ernstige tekorten in hun land. Maar veel hebben geen geldige paspoorten, omdat het verlengen ervan jaren kan duren.

Het besluit is een opluchting voor degenen die zeggen dat ze vastzaten in Venezuela vanwege hun gebrek aan geldige documenten. De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft herhaaldelijk degenen die vertrekken bespot door te zeggen dat ze "alleen voor propaganda vallen om te vertrekken en om toiletten in Miami schoon te maken".

De aankondiging is gedaan na een tweedaagse bijeenkomst van migratiefunctionarissen uit Latijns-Amerika in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Elf van de vertegenwoordigde landen ondertekenden een gezamenlijke verklaring waarin ze de Venezolaanse regering ook opriepen om het proces van afgifte van paspoorten te versnellen.

Venezolanen hebben lang geklaagd over hoe moeilijk het is om paspoorten en andere officiële documenten te bemachtigen, zoals geboorte- en huwelijksakten en identiteitskaarten. Velen hebben gemeld dat er smeergeld tot $ 1.000 voor een paspoort wordt gevraagd en dat zou kunnen oplopen tot $ 5.000, als de aanvrager dringende redenen had om te vertrekken, zoals een ziek familielid in het buitenland bezoeken.

De regering heeft de tekorten aan papier en "maffia's" binnen de registratiedienst, bekend als Saime, de schuld gegeven voor de vertragingen. In juni werden vier Saime-ambtenaren gearresteerd wegens afpersing en in juli werd een nieuwe directeur voor de dienst benoemd. Maar met tienduizenden Venezolanen die willen vertrekken, blijven de wachtrijen lang.

De landen die Venezolanen toestaan om binnen te komen met vervallen reisdocumenten zijn: Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Uruguay. De Latijns-Amerikaanse landen die de grootste toestroom hebben gezien, zeggen dat ze moeite hebben gedaan om het hoofd te bieden aan de hoge aantallen Venezolanen die hun grondgebied binnenkomen.

Vorige maand begon Ecuador te eisen dat Venezolanen geldige paspoorten moeten laten zien aan de grens, een maatregel die later door een rechtbank werd vernietigd, omdat deze in strijd was met een regionale overeenkomst over vrij reizen.

Peru volgde dezelfde norm, maar kinderen en zwangere vrouwen bleven vrijgesteld van dat vereiste. Duizenden Venezolanen snelden naar de noordgrens van Peru om het land binnen te komen, voordat de maatregel van kracht werd.

De Venezolaanse regering heeft ontkend dat er een migratiecrisis is en zei dat 'vijandige landen' het aantal immigranten hadden opgeblazen om een invasie te rechtvaardigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May