Argentinië verhoogt rentetarieven terwijl peso keldert
30 Aug 2018, 19:25
foto


De Centrale bank van Argentinië heeft de rente verhoogd naar 60%, terwijl de waarde van de peso blijft dalen. De valuta dook vanochtend – donderdag -met meer dan 15% in de ochtendhandel, nadat het een dag eerder met 7% was gedaald.

De verhoging volgt nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft afgesproken om een lening van US$ 50 miljard voor het land te versnellen, daarbij verwijzend naar "meer ongunstige" marktomstandigheden.

De beweging verhoogt de vrees van de belegger voor de economie van het land. De Centrale bank van Argentinië zegt dat de renteverhoging van donderdag, van 45% naar 60%, een "reactie is op de wisselkoerssituatie en het risico op hogere inflatie."

Argentinië heeft het IMF gevraagd om een lening van US$ 50 miljard eerder vrij te geven naarmate de crisis verergert. Argentinië heeft de rentetarieven al vier keer verhoogd sinds april, meest recent op 13 augustus.

Die handelingen werden versneld door de plotse verzwakking van de peso in april, omdat droogte de export van boeren frustreerde, de energieprijzen stegen en beleggers door een sterkere dollar investeerden om geld uit opkomende markten te halen.

In mei, toen Argentinië het reddingsplan bij het IMF zocht, deed president Mauricio Macri het verzoek als voorzorgsmaatregel. Sindsdien heeft de economische onrust zich echter voortgezet. De peso is dit jaar met meer dan 50% ten opzichte van de dollar gedaald.

De inflatie loopt op meer dan 30%, gedeeltelijk door dat de overheid de prijzen voor gas en elektriciteit verhoogt terwijl ze probeert haar financiën te herstellen. Door de veranderingen is het dagelijks leven duurder geworden, waardoor gezinnen hun uitgaven hebben teruggeschroefd. Dat heeft ertoe geleid dat in juni de economie vertraagde met 6,7%.

Maar het IMF zei vorige maand dat het verwacht dat de economie van Argentinië tegen het einde van het jaar zal stabiliseren en een geleidelijk herstel zal beginnen in 2019.
Argentinië bevindt zich in het midden van een pro-marktprogramma voor economische hervormingen, aangezien Macri jaren van protectionisme en hoge overheidsuitgaven onder zijn voorganger, Cristina Fernandez de Kirchner, probeert om te keren. Hij wordt geconfronteerd met toenemende politieke oppositie door bezorgdheid over bezuinigingsmaatregelen.
Zijn stap naar het IMF was ook onverwacht, omdat de organisatie in Argentinië impopulair blijft vanwege de economische problemen die samenhangen met eerdere hulp van het fonds.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May