Spaanse premier belooft dialoog in Venezuela te steunen
28 Aug 2018, 16:27
foto
De Spaanse premier, Pedro Sanchez, houdt een toespraak tijdens een officiële ceremonie onder begeleiding van de president van Chili, Sebastian Pinera (niet afgebeeld) in het overheidsgebouw in Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft beloofd elke poging voor dialoog in Venezuela te gebruiken om de economische en politieke crisis in het land te beëindigen. Hij zegt dat hij diep bezorgd is over de situatie in Venezuela. Sanchez is op zijn eerste tournee door Latijns-Amerika sinds hij in juni premier van Spanje werd.

Sanchez is maandag, gisteren, begonnen aan zijn vier landenreis door Latijns- Amerika. Hij heeft Chili als eerste aangedaan. Chili is één van verschillende landen in de regio waar Venezolanen naartoe vluchten om te ontsnappen aan hyperinflatie en tekorten aan basisgoederen onder de socialistische president Nicolas Maduro.

"Het is een crisis die al enige tijd in Venezuela groeit en we kijken er uiteraard met diepe bezorgdheid naar," zei Sanchez op een persconferentie in Santiago met president Sebastian Pinera van Chili, een felle criticus van Maduro. Maar Sanchez benadrukte dat Spanje, dat eens het grootste deel van Latijns-Amerika koloniseerde, niet van plan was zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden in de regio.

"Venezuela moet een dialoog met zichzelf aangaan ... om een oplossing voor deze politieke crisis te vinden. En natuurlijk moet de internationale gemeenschap die dialoog begeleiden,” zei Sanchez. "Ik garandeer dat Spanje daar heel actief in zal zijn."
Verschillende landen in Latijns-Amerika, waaronder Chili, Peru, Mexico, Argentinië en Brazilië, hebben Maduro opgeroepen democratische hervormingen door te voeren en internationale humanitaire hulp te aanvaarden om een groeiende uittocht van Venezolanen in de regio tegen te gaan.

Het VN-migratiebureau verklaarde vrijdag dat de situatie aan het groeien was naar een "crisismoment" dat vergelijkbaar was met evenementen waarbij vluchtelingen in de Middellandse Zee betrokken waren. De afgelopen weken hebben Ecuador en Peru hun toelatingseisen voor Venezolanen aangescherpt en een woedende menigte in Brazilië heeft een groep migranten terug over de grens gedreven.

"Ik denk dat het belangrijk is om de Venezolanen niet te vergeten, degenen die emigreren als gevolg van de economische en politieke crisis in Venezuela," zei Sanchez. Hij reist vandaag naar Bolivia voordat hij Colombia en Costa Rica bezoekt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May