Colombia: Referendum mist vereist aantal stemmen
27 Aug 2018, 16:30
foto
Bijna 12 miljoen mensen gingen naar de stembus, maar dat was te weinig om het referendum geldig te laten zijn. (Foto: Reuters)


De anticorruptie-referendum in Colombia heeft niet het minimum aantal stemmen gehaald om geldig te zijn. Minder dan 12 miljoen mensen gingen naar de stembus. De volksstemming had iets meer dan 12 miljoen nodig om bindend te zijn.

Een overweldigende meerderheid van degenen die wel hebben gestemd, heeft de voorgestelde anticorruptie-maatregelen goedgekeurd. Elk van de zeven maatregelen had meer dan 99% steun.

Maar om het referendum geldig te laten zijn, moest een derde van de 36,4 miljoen in aanmerking komende kiezers deelnemen aan het referendum. De opkomst viel echter daar net naast.

De voorgestelde maatregelen omvatten een verlaging van de lonen van leden van het Congres, een verbod op alternatieve straffen zoals huisarrest voor corruptie, het dwingen van verkozen ambtenaren om hun belastingaangiften te publiceren en een limiet van drie termijnen voor lokale en nationale wetgevers.

Corruptie is wijdverbreid in het land, ondanks inspanningen om het probleem aan te pakken door wetten, grondigere onderzoeken en zelfs door het publiek bewust te maken met campagnes. De vertrekkende controleur-generaal, Edgardo Maya, zei onlangs dat corruptie het land meer dan US$ 15 miljard per jaar kostte. "Ze stelen alles," zei hij.

Politici zullen er waarschijnlijk echter rekening mee moeten houden dat een overweldigende meerderheid van degenen die wel hebben gestemd, de maatregelen heeft goedgekeurd. Voorstanders zeiden dat het liet zien dat Colombianen genoeg hadden van de schandalen en politici ter verantwoording wilden roepen.

"Burgers willen een echte en onvervalste verandering in politieke praktijken," zei Angelica Lozano, senator van de Green party die campagne voerde voor "Ja". Andere leden van het Congres die de "Ja" -campagne ondersteunden, zeiden dat ze deze week een aantal nieuwe wetten zouden presenteren op basis van de zeven maatregelen in het Congres.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May