Orkaan Lane in geschiedenisboeken van Hawaï
27 Aug 2018, 12:28
foto
Een beeld van de overstroming in Hilo, Hawaï door zware regen van orkaan Lane. (Foto's: Reuters)


De tropische storm Lane gaat de geschiedenis van Hawaii in als één die de hoogste categorie –vijf- had bereikt qua sterkte en hoeveelheid neerslag. Lane vormde zich op 15 augustus als een tropische storm in de oostelijke Stille Oceaan en werd de volgende dag een orkaan. Op een gegeven moment bereikte het de status van categorie 5, waardoor het één van de weinige orkanen is die ooit zo dicht bij Hawaï deze sterkte heeft bereikt.

Lane trekt nu weg van Hawaï als een tropische storm. Het is volgens de historische database van NOAA de sterkste orkaan om binnen een reikwijdte van 482km van Hawaï te komen. Op dinsdag 21 augustus versterkte Lane zich tot een categorie 5 orkaan, de eerste sinds Loke in 2006.

Lane is ook de meest intense orkaan van de Noordelijke Stille Oceaan, ten oosten van de internationale datalijn, sinds Patricia in 2015. Maar de kracht van de storm is slechts een deel van zijn indrukwekkende eigenschappen. Er is ook de hoeveelheid regen die Big Island van Hawaï heeft gekregen.

Het grootste hoeveelheden zijn genoteerd op Mountain View, gelegen in de hogere delen van het Big Island. Sinds woensdag heeft het gebied 1.192 mm regen gehad.
Waiakea Uka, net ten zuiden van Hilo op het Big Island, heeft sinds woensdag 1.177 mm gezien, terwijl Piihonua zaterdagmorgen 1.135 mm regen heeft geïncasseerd.

De hoeveelheden regen op Big Island brengen Lane in de top vier van regenregisters van de regenrijke tropische cyclonen in de VS. Amelia in 1978 registeerde1.219 mm regen, Hiki in 1950 bracht 1.320 mm en Harvey had in 2017 een verbluffende 1.538 mm regen voor Texas.

Hilo brak ook een driedaags record en nam van woensdag tot vrijdag 809 mm regen op, waarmee het de natste periode van drie dagen was die ooit in Hilo werd waargenomen sinds de opnames in 1949 begonnen.

De hevige regen is verantwoordelijk geweest voor de overstromingen van de wegen op Big Island, waaronder de stad Hilo. Er zijn modderstromen en aardverschuivingen opgetreden, die talloze wegen blokkeerden.

Terwijl Lane nu naar het westen en vervolgens naar het noordwesten beweegt, zal zware regen de Hawaï-eilanden tot vandaag blijven doordrenken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May