Orkaan Lane in aantocht, Hawaï krijgt stortregens
24 Aug 2018, 07:04
foto
Orkaan Lane is in aantocht en heeft alvast gezorgd voor harde winden en vloedstromingen op Hawaï. (Foto's: Reuters)


Hawaï is getroffen door harde wind en stortregens, terwijl orkaan Lane de Amerikaanse staat nadert en vloedstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Scholen en kantoren zijn gesloten, terwijl zich schrap zetten voor de storm. Lane is donderdag verlaagd tot een categorie drie storm.

Toen de orkaan de eilanden van de deelstaat Aloha naderde, bracht het winden van 200 km per uur en hevige regenval teweeg. President Donald Trump heeft eerder een noodtoestand uitgeroepen voor Hawaï. Het Witte Huis zei dat de federale autoriteiten gereed stonden om ondersteuning en bevoorrading te bieden voor lokale en nationale noodmaatregelen.

Hoewel de storm is gedegradeerd, blijft de situatie "gevaarlijk" en is ernstige overstroming een "grote zorg", zegt de National Weather Service (NWS). Ondertussen zei United Airlines dat het alle vluchten van vrijdag, vandaag, naar en van de belangrijkste luchthavens op Maui, het op één na grootste eiland, had geannuleerd.

Op het Big Island, waar de NWS eerder een orkaanwaarschuwing had uitgegeven, is donderdag – gisteren - meer dan 30 cm regen gevallen. Wegen waren gesloten door de aardverschuivingen. Op social media werden afbeeldingen van auto's die probeerden door het diepe water te trotseren, gepost.

Bewoners in andere gebieden van het Big Island, zoals Hilo, raakten verrast door de plotselinge overstromingen waarbij verschillende voertuigen vast kwamen te zitten. Een personeelslid bij een plaatselijk benzinestation in Haleiwa, aan de noordkust van het eiland Oahu, vertelde het persbureau AFP dat automobilisten hun voertuigen "voortdurend hebben gevuld". "Iedereen is nu in paniek, iedereen vult gas, gascylinders, propaancyclinders," zei hij.

De NWS heeft ook een orkaanwacht uitgegeven voor de eilanden Maui, Molokai en Lanai. Gouverneur van Hawaï, David Ige, drong er bij de inwoners op aan uit voorzorg voorraden water, voedsel en medicijnen opzij te leggen en, indien mogelijk, het rijden te vermijden.

Tientallen evacuatiecentra zijn ook de hele dag door opgezet, terwijl Trump er bij de bewoners op heeft aangedrongen beschutting te zoeken en zich voor te bereiden op het ergste.

De NWS meldt dat in de geschiedenis van de staat, slechts twee stormen van deze sterkte ooit binnen de reikwijdte van 563 km van de eilanden is gekomen. Orkanen troffen zelden de centrale Pacific regio, vanwege stromingen en watercondities. Deze stormen zijn altijd al vaker voorgekomen in het oostelijk deel van de Verenigde Staten.

Volgens de NWS zijn er sinds 1959 slechts vier geregistreerde stormen op Hawaï aan land gekomen - en slechts twee van die stormen waren orkanen. Hawaii ziet over het algemeen om de vier jaar ongeveer één storm die sterk genoeg is om binnen een reikwijdte van 95 km van de eilanden te komen.

Eerder deze maand kwam orkaan Hector, een categorie vier storm, ook langs de eilanden, hoewel het niet zo dichtbij kwam als Lane. Hawaï heeft in juni ook ernstige vulkaanuitbarstingen gehad, met lava en as die de Kilauea-vulkaan op het Grote Eiland sinds mei spuwde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May