Nickerie: Bestuursdienst haalt medicijnen uit winkels
23 Aug 2018, 16:48
foto
Een deel van de in beslag genomen medicamenten uit acht winkels in het centrum van Nickerie.


In het centrum van Nickerie zijn bij een actie in de winkels medicijnen en illegale sigaretten in beslag genomen. In acht winkels zijn Calpol/Paracetamol-, Brufen (pijnstillers)- en Amoxil tabletten aangetroffen die ter verkoop werden aangeboden. Van de winkelrekken zijn flessen Tussadryl hoestdrank weggehaald.

De actie volgt na waarschuwingen uit de medische sector. Amoxil en Brufan bijvoorbeeld werden op stuk basis verkocht, terwijl het medicamenten zijn waaraan een kuur is verbonden. De in beslag genomen medicamenten en sigaretten zullen worden vernietigd, zegt Joyce Toelsie, Hoofd Milieu Gezondheidsdienst van de bestuursdienst in Nickerie. “De kwaliteitsgarantie van de medicijnen ontbreekt nu helemaal.”

In overleg met waarnemend districtscommissaris Jo-ann Arupa en in samenwerking met het ministerie van Handel en Industrie en de politie is de actie uitgevoerd. De bestuursfunctionaris legt uit dat op de verkoop van medicijnen open en bloot in de winkels levensgevaarlijk zijn voor mens en dier. “Ten eerste hebben de winkeliers de vergunningsvoorwaarden overtreden, want daarin staat duidelijk dat ze geen medicijnen mogen verkopen.”

Dan gelden er procedurele regels voor transport en opslag van medicijnen. “Die zijn niet in acht genomen. Er gelden strenge regels waaraan verkopers van medicijnen zich moet houden,” legt Toelsie uit. Ze merkt op dat de medicijnen in “erbarmelijke omstandigheden” zijn aangetroffen. Onder stof, in lades samen met geld, op de grond. “Je kunt het zo gek niet bedenken. Amoxil en Brufen werden zelfs los verkocht.”

Aan Starnieuws zegt ze dat de winkeliers erop zijn gewezen dat ze volgens de voorwaarden in hun vergunning geen medicijnen mogen verkopen. Zo ook geen buskruit en wapens. Ze roept de burgers op om hun medicijnen alleen te kopen bij de apothekers, die daarvoor gespecialiseerd zijn en de geldende regels van opslag en transport kennen. “De gemeenschap heeft haar veiligheid in eigen handen. Koop uw medicijnen bij een apotheek en niet in de winkel.”

De actie is onaangekondigd uitgevoerd. Er is doelgericht gekeken naar medicijnen bij deze invallen. Daarbij zijn ook smokkelsigaretten aangetroffen, die de functionarissen direct hebben meegenomen. In de komende dagen worden ook ander delen van Nickerie aangedaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May