BEP, regeringsverantwoordelijkheid en traditioneel gezag
23 Aug 2018, 03:38
foto


In de voortslepende kwestie van het benoemen van dhr. Albert Aboikoni tot Saamaka Gaanman heb ik:
• een deel van de lezing van ex-RO-minister Michel Felisie in Grun Djarie gevolgd.
• Minister Edgar Dikan gevolgd in ABC Welingelichte Kringen op 12 augustus jl.
• de reactie van Hoofdkapitein Carlo Sampie in dWT van 14 augustus jl gelezen.
• een interview gegeven op Radio & TV Asosye op 15 augustus jl.
• naar het interview met ex-RO-minister Romeo van Russel geluisterd in ABC Actueel van 15 augustus jl.
• naar het interview met ex-RO-minister Michel Felisie geluisterd in ABC Actueel van 17 augustus jl.
• ben ik op zaterdag 18 augustus ontboden door Kapitein John Sentanie, vanwege het feit dat minister Edgar Dikan een klacht tegen mij heeft ingediend bij deze kapitein en Gaanman Bono Velantie vanwege het doen van ongeoorloofde uitspraken in de media.
• de verklaring van de BEP in de media gelezen op 20 augustus jl.
• naar een deel van de persconferentie van de BEP van 20 augustus geluisterd op Radio ABC en de verslagen van de persconferentie in de dagbladen Dagblad Suriname en de Ware Tijd van 21 augustus gelezen.

Laat het duidelijk zijn dat ik niets en nogmaals niets heb tegen dhr. Albert Aboikoni en daarom heb en zal ik mij ook nooit en nimmer uitlaten over de rechtmatigheid van het Saamaka Gaanmanschap! Laat dat duidelijk gezegd zijn!

Ik wil aan de BEP (waarin ik veel familieleden, vrienden en kennissen heb) het volgende meegeven t.w.: ‘If you don’t want to feel the heat, stay away from the kitchen’. De uitspraak ‘meki den tapu, wie o piki den now’ van de BEP-voorzitter raakt daarom kant noch wal. BEP wil alle schuld geven aan de NDP/president wat puur onzin is en getuigt van (partij) politiek-populistische lafheid! Ieder coalitiepartij moet weten dat er kritiek zal komen op het regeringsbeleid. Ik zal nooit en nimmer stoppen met het leveren van (opbouwend) kritiek waar nodig op het regeringsbeleid, omdat het regeringsbeleid niet partijgebonden maar natiegebonden is. Het is mijn recht als rechtgeaarde democratische Surinamer die niemand mij kan ontnemen! Laat dat duidelijk gezegd zijn! Als een partij (o.a. BEP) geen kritiek wil aanhoren over het regeringsbeleid, dan moet men geen regeringsverantwoordelijkheid dragen en plaatsnemen in de oppositiebanken. Basta!

Politieke tegenstanders wachten altijd op misstappen van machthebbers om die te ‘broadcasten’! Dat is de harde politieke realiteit, omdat regeringen altijd vanwege bewezen misstappen worden weggestemd door het electoraat. Als de NDP (waarop ik heb gestemd in 2015 en nog formeel lid van ben) deze houding van de BEP zou aannemen, dan zou de NDP elke week één van soort gelijke verklaring uitgeven en een persconferentie beleggen. Alle ellende m.b.t. corruptie en verder in Onderwijs, Volksgezondheid, Financiën, Sport & Jeugdzaken etc. wordt toegeschreven op het conto van de NDP. Het is de eerste keer dat de BEP expliciet, door vooral de Marrongemeenschap, kwalijk is genomen om een regeringsbesluit. Men had daarom nuchter met de zaak moeten omgaan en aan zelfreflectie gaan doen.

In de BEP-verklaring en op de persconferentie zijn er bepaalde zaken aangehaald, die duidelijk duiden op mijn uitspraken in het interview met Asosye. Ik lijd niet aan het ‘anomienvirus’, dus de BEP mocht gerust het kind bij naam hebben genoemd. Alleen moeten mijn uitspraken niet uit hun context worden gehaald en verdraaid. De verklaring en persconferentie van de BEP is naar mijn mening niets anders dan eieren voor hun geld kiezen, want men weet wat er met hun was gebeurd in de vorige regeerperiode naar aanleiding van de gewijzigde amnestiewet en verder met hun gewezen coalitiepartner DOE naar aanleiding van Artikel 148 in deze regeerperiode. Onze huidige president heeft altijd getoond dat hij geen dwarsliggers/oppositie tolereert binnen zijn regeringscoalitie. De BEP, PL & DOE moesten in het verleden eraan geloven.

Waarover ik mijn gal heb gespuugd in het interview met Asosye, is de wijze waarop het totale traditioneel gezag is vernederd en geschoffeerd. Marrons zijn trotse mensen en laat ons daarom in ons waardigheid. Doe dan je ding en laat ons dan met rust. Na het voorval heb ik een paar gesprekken gehad met diverse traditionele gezagdragers die betrokken waren bij het gebeuren en het is duidelijk dat het gebeurde hun zwaar op de maag ligt. Dat komt duidelijk naar voren in de artikelen ‘Traditioneel gezag Aucaners en andere marrongroepen niet aanwezig bij beëdiging granman Albert Aboikoni’ van 13 augustus en ‘traditioneel gezag komt met verklaring: president Bouterse vertrapt cultuur en traditie van de binnenlandbewoners’ van 17 augustus op www.srherald.com.

Uit gesprekken met diverse traditioneel gezagsdragers is gebleken dat na het onderhoud met de Minister Dikan op 9 augustus, hij ze heeft voorgehouden dat hij als minister op het punt stond om zijn portefeuille ter beschikking te stellen als de president zijn wil en keuze niet zou terugdraaien. Nu de president alsnog zijn wil en keuze heeft doorgedrukt, hebben zij gemerkt dat de minister zich niet heeft gehouden aan zijn belofte. Hieruit zie ik duidelijk een vertrouwenscrisis tussen de minister en het traditioneel gezag, wat eigenlijk kan zorgen voor zeer onprettige werksituaties in de toekomst. Vertrouwen komt te voet, maar vertrekt in een Formule-1 bolide met coureur Lewis Hamelton achter het stuur! Laat dat gezegd zijn!

In ABC Welingelichte Kringen van 12 augustus jl sprak dhr. Dikan over 9 hoofdkapiteins, in dWT van 14 augustus jl. sprak Hoofdkapitein Carlo Sampie over 13 hoofdkapiteins en op de persconferentie sprak de BEP voorzitter van 13 hoofdkapiteins, die de brief hebben ondertekend. Het moet duidelijk zijn dat bij de Marrongemeenschappen beslissingen niet worden genomen op basis van de meerderheid, maar consensus. Daarom blijft men met elkaar in ‘krutu’ totdat alle neuzen in één richting wijzen.

Vanwege het feit dat ik op 25 mei 2015 op de NDP heb gestemd voel ik mij ook medeverantwoordelijk voor het gebeurde. Wie aan het traditioneel gezag komt, komt aan mijn afkomst en heiligdom. Ik had een andere kijk op zaken. Vanwege het feit dat het traditioneel gezag mijn altijd heilig is en zal blijven, wil ik ze mijn welgemeende verontschuldiging aanbieden voor het gebeurde. Ik had nooit verwacht dat degene die ik mijn stem heb gegeven, mijn mensen op zo een wijze zou behandelen. Ik hoop alleen dat de electorale antwoord duidelijk zal zijn. Met 25 mei 2020 in zicht is met deze ontwikkelingen mijn liefde en voorkeur voor deze regeringscoalitie gedaald tot een zeer diepte punt. Mark my words!!

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May