Venezuela: Zes aangehouden voor drone aanval
06 Aug 2018, 12:30
foto
President Nicolas Maduro was aan het woord tijdens een militaire ceremonie toen het incident zich voordeed. (Foto's: AFP)


In Venezuela zijn zes mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij een vermoedelijke moordaanslag op president Nicolás Maduro. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Néstor Reverol, maakten ze deel uit van een groep die twee drones met explosieven beladen en ze hebben afgevuurd tijdens een militaire parade in de hoofdstad Caracas.

Maduro heeft de daders gewaarschuwd voor "maximale straf". Hij heeft Colombia de schuld gegeven voor het incident, maar heeft geen bewijs daartoe geleverd. Colombia zei dat de beschuldiging "ongegrond" was. De regering heeft ook de vinger gewezen naar de oppositie, wat de vrees voor een nieuw hardhandig optreden heeft aangewakkerd.

Veel oppositieleiders hebben het land al verlaten als gevolg van intimidatie door de overheid. Naar verluidt zitten er meer dan 200 politieke gevangenen in de gevangenissen van het land.

De minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez, heeft ondertussen zijn onvoorwaardelijke trouw aan de president verklaard op de nationale televisie. "We zijn vastberaden, vastbesloten om ons vaderland, onze grondwet, onze democratie, onze instellingen te verdedigen," zei hij.

Correspondenten zeggen dat Maduro zwaar steunt op de strijdkrachten om de macht te behouden te midden van een economische crisis en politieke onrust.
Het incident gebeurde toen Maduro sprak tijdens een evenement ter gelegenheid van de verjaardag van de nationale garde. Er was een knal te horen en beelden van zijn toespraak laten zien dat de president plotseling naar boven kijkt en tientallen soldaten wegrennen.

Twee drones geladen met explosieven gingen af bij de tribune van de president, zei communicatieminister Jorge Rodriguez. Zeven soldaten raakten gewond, zeiden de Venezolaanse autoriteiten. Later zei Maduro dat het voorval zijn aanpak had versterkt. "Het gaat goed, ik leef en na deze aanval ben ik meer vastbesloten dan ooit om het pad van de revolutie te volgen," zei hij. "Gerechtigheid! Maximale straf! En er zal geen vergeving zijn."

Minister van Binnenlandse Zaken, Reverol, zei dat zes "terroristen en huurmoordenaars" waren gearresteerd, verschillende voertuigen in beslag waren genomen en invallen zijn gepleegd in hotels.

Maduro beschuldigde het naburige Colombia en groepen binnen de Verenigde Staten (VS) van het aanzetten tot "een rechtse complot" om hem te doden. De Colombiaanse regering heeft elke betrokkenheid ontkend en zegt dat er "geen basis" is voor de beweringen van Maduro.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, John Bolton, heeft ook enige betrokkenheid van de VS bij het incident ontkend. Hij voegde eraan toe dat het "een voorwendsel kan zijn dat door het regime zelf is opgezet".

Rodriguez beschuldigde de rechtse oppositie van Venezuela van het uitvoeren van de aanval. "Na het verlies van de verkiezingen, faalden ze opnieuw", zei Rodriguez. Hij verwees naar de presidentsverkiezingen van mei, waar Maduro werd herkozen voor een nieuwe termijn van zes jaar.

Hasler Iglesias, een jeugdleider van de oppositie Voluntad Popular Party, vertelde de BBC: "Het is moeilijk te geloven dat de oppositie een poging zal doen als ze nooit een poging op deze manier in 20 jaar hebben gedaan." Ondertussen zei een weinig bekende groep soldaten in T-shirts op sociale media dat het achter de vermeende aanval zat. De claim werd niet ondersteund door enig bewijs en de groep reageerde niet op verzoeken om commentaar in de media.

Om de verwarring verder te vergroten, betwistten brandweerlieden ter plaatse de versie van de overheid van de gebeurtenissen, meldt de Associated Press. Op voorwaarde van anonimiteit zeiden drie van hen dat het incident feitelijk een explosie van een benzinetank in een appartement was, maar ze gaven geen verdere details, zegt het persbureau.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May