Chili verbiedt commercieel gebruik plastic zakken
04 Aug 2018, 15:03
foto
Slechts 10% van de 3,4 miljoen plastic zakken die Chili jaarlijks gebruikt, wordt hergebruikt. (Foto's: AFP)


Chili is het eerste Zuid-Amerikaanse land geworden dat het wijdverbreide commerciële gebruik van plastic zakken wettelijk verbiedt. Het Congres heeft de nieuwe wetgeving goedgekeurd, terwijl president Sebastián Piñera die heeft uitgevaardigd. Onder de nieuwe wet hebben kleine winkels twee jaar de tijd om zich aan te passen aan een totaal verbod.

Grotere bedrijven krijgen zes maanden om te stoppen met het gebruik van plastic zakken. In de tussentijd mogen ze slechts twee draagtassen per klant uitdelen. Bedrijven die de regels overtreden, krijgen een boete van US$ 370.

Wetenschappers zeggen dat plastic vervuiling een verwoestende uitwerking heeft op zeedieren en de gezondheid van mensen beïnvloedt. President Piñera zegt dat de nieuwe regels een grote stap zijn voor een schoner Chili. "We willen een einde maken aan een wegwerpcultuur, waar alles wordt gebruikt en weggegooid. We willen gaan naar een gezonde recyclagecultuur," zegt hij.

"Er zijn 7,6 miljard inwoners in de wereld.We kunnen niet verder vervuilen, alsof ieder van ons de aarde bezit." Hij reikte herbruikbare stoffen tassen uit tijdens een ceremonie die het verbod op vrijdag markeerde.

De wetgeving werd voorgesteld door zijn voorganger, Michelle Bachelet, die het gebruik van plastic zakken in de regio Patagonië in Chili verbood. Verschillende andere landen hebben ook stappen ondernomen om plastic vervuiling te bestrijden.

In januari keurde Panama wetgeving goed die het commerciële gebruik van plastic zakken beteugelt. Bedrijven daar kregen tot 24 maanden de tijd om het gebruik van plastic draagtassen geleidelijk af te schaffen. In Engeland werd in 2015 een verplichte 5 cent-heffing per zak geïntroduceerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May