Private sector kan geen beroep doen op Indiase kredietlijn
05 Aug 2018, 03:49
foto
Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal legt uit dat particuliere sector niet zelf kan aankloppen bij de Indiase overheid voor financiering. (Foto: Ranu Abhelakh)


De kredietlijn (Line of Credit, LOC), de financieringsfaciliteit van India loopt van overheid naar overheid. “Nee, onder LOC kan de Surinaamse particuliere sector geen rechtstreekse project financieringsaanvraag doen”, zegt ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India in gesprek met Starnieuws. “Maar de particuliere sector kan wel een beroep doen op de Surinaamse overheid om hen te betrekken in het consultatieproces van de projecten.”

Kanyal zegt dat er algemene richtlijnen en procedures gelden bij de LOC-faciliteit en projectuitvoering. De uitvoering wordt door India gedaan en hiervoor wordt er een openbare aanbesteding gehouden. Alleen Indiase bedrijven kunnen hieraan participeren. Mocht de onderneming eenmaal in Suriname operationeel zijn, dan kan die voor 25% lokale diensten en goederen betrekken via een aanbesteding. “De Surinaamse particuliere sector kan dus participeren via die openbare aanbesteding; dit zolang zij voldoet aan alle gestelde randvoorwaarden.”

De Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI) hield vrijdag haar eerste ‘Business Circle’, een informatiesessie om de economische samenwerking tussen Suriname en India te bevorderen. Het onderwerp was de achtergrond en huidige stand van zaken van Indiase financieringsmogelijkheden via LOC. Een van de gastsprekers was nieuwe Indiase ambassadeur. “India bekijkt mogelijkheden om de particuliere sector tegemoet te komen via andere financieringsopties.”

De ambassadeur licht toe dat de particuliere sector niet zelf kan aankloppen bij de Indiase overheid voor financiering, omdat de Indiase regering de LOC met een staatsgarantie alleen aan overheden aanbiedt. De bekendmaking voor de openbare aanbesteding wordt op de website van de Indiase Export en Import (Exim) bank geplaatst en via de media gepubliceerd - dit voor de transparantie. De Surinaamse overheid publiceert die ook via de lokale media. De Exim bank kent wel zelf een kredietprogramma voor commerciële leningen aan particulieren. Soms loopt die via een staatsgarantie - het ministerie van Financiën staat garant. En anders kan die lening ook via een lokale bank, bijvoorbeeld de Republic Bank Suriname of een andere met een goede reputatie.

Surinaamse particuliere ondernemers kunnen bij tal van lokale, regionale en Indiase organisaties terecht voor ondersteuning, zoals SICCI. Ze kunnen nagaan op welke wijze zij kunnen samenwerken met Indiase bedrijven.” Hij adviseert de ondernemers om deel te nemen aan de ‘India-Latin America & Caribbean Conclave’ later dit jaar in Chili. SICCI, de Kamer van Koophanden en Fabrieken en het investeringsorgaan van de overheid moeten ondernemers voorlichten en bemoedigen. “Wij als ambassade hebben alleen een faciliterende rol; bijvoorbeeld Surinaamse en Indiase ondernemers met elkaar in contact brengen.”

De ambassade kan verder voorstellen doen voor bezoeken van handelsdelegaties. “Vandaag de dag draait alles om schaalvoordelen. India ziet graag dat Suriname een business hub wordt voor de regio. Het Indiase bedrijfsleven zal dan blij zijn om naar Suriname te komen.”

De ambassadeur zegt dat gezien de afstand tussen de twee landen, Suriname bepaalde incententives kan aanbieden aan Indiase investeerders. “Zij kijken dan of het voordelig en winstgevend zal zijn voor henzelf en de lokale partner.” Kanyal heeft vorige maand een gesprek gevoerd met de Federatie van Indiase Kamers van Koophandel en Industrie. “Ik heb hen ook gezegd dat gezien de hechte relatie, de Indiase expertise en de natuurlijke hulpbronnen in Suriname, wij samen meer kunnen doen voor onze volken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May