Eerste ‘business circle’ Suriname-India samenwerking
04 Aug 2018, 06:30
foto
Buza-medewerker Joan Ilahi in gesprek met Assembleelid André Misiekaba, tevens voorzitter vaste commissie Buitenlandse Zaken. (Foto: Ranu Abhelakh)


Er is potentie om de economische samenwerking tussen Suriname en India op gang te brengen. Er is ook scepticisme, vindt voorzitter Nizaad Bissumbhar van de Suriname-India Chamber of Commerce and Industry (SICCI). De organisatie hield vrijdag haar eerste ‘business circle’, een informatiesessie waar ondernemers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en die van de overheid bijeenkwamen om te praten over hoe de private sector de economische kansen in de bilaterale relatie Suriname-India kan benutten.

India biedt al jaren verschillende mogelijkheden aan Suriname. “Maar het is ons nooit gelukt om die echt tot ontwikkelingen te brengen”, stelde Bissumbhar. Een kwestie van urgentie en timing volgens hem. “Gezien de stand van de economie van Suriname, is het urgenter dan ooit om nu buitenlandse investeringen te realiseren.” Het onderwerp voor de eerste ontmoeting was de achtergrond, huidige stand van zaken van Indiase financieringsmogelijkheden via de kredietlijn (Line of Credit, LOC) en het proces rond toegang van Indiase arbeidsmigranten.

75% goederen en diensten uit India
Volgens Bissumbhar is de interesse vanuit de Surinaamse particuliere sector groot om zaken te doen met India. “Ik denk dat een goede dialoog tussen publieke en private sector een absolute voorwaarde is om de potentie te benutten.” Joan Ilahi van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) sprak over hoe de Indiase kredietlijn in te zetten als potentieel financieringsinstrument voor duurzame ontwikkeling op basis van zuid-zuid-samenwerking, solidariteit en wederzijds respect. Projecten moeten voldoen aan de Indiase voorwaarden. De belangrijkste is dat minstens 75% van de goederen en diensten uit India afkomstig moet zijn. “De Surinaamse economie wordt hierdoor niet altijd ten volle ondersteund. Er zijn ook geen cash-transfers naar Suriname voor dat deel dat India financiert”, gaf zij aan.

India biedt kosteloze hulp
Hoewel India zelf enkele prioriteitsgebieden kent, is Suriname vrij om voorstellen in te dienen op basis van de nationale doelen. Hieronder vallen ook regionale projecten. Zolang deze voldoen aan de Detailed Project Report. Wie dit projectplan niet volledig heeft, kan volstaan met basisinformatie, want India biedt tegenwoordig de reikende hand met een Project Preperation Facility. Een kosteloze faciliteit om overheden te helpen met projectvoorbereiding en -ontwerp onder de LOC-faciliteit.
Een Indiase deskundige reist dan af naar Suriname om samen met de indiener het project te schrijven. De haalbaarheidsstudie, het milieuonderzoek en de sociaaleconomische impactstudie worden samen gedaan, legt Ilahi uit. Dit draagt bij aan de capaciteitsversterking.

Knelpunten uitvoering
Ilahi ging ook in op verschillende knelpunten. Suriname is niet sterk in het schrijven van projectdossiers. “We zijn niet sterk in het voldoen van eisen van donoren.” Zij merkte op dat de werkgroep de afgelopen twee jaar bereikbaar was om aanvragers te ondersteunen zonder betaling en met de nodige uitdagingen. Naast Buza, zitten hierin vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, het Bureau voor de Staatsschuld en het kabinet van de vicepresident. Verder is er een grote bureaucratie bij de procedure in de verschillende schakels in Suriname en India.

Leningenplafond
India biedt de LOC aan en Buza vraagt de minister van Financiën voor groen licht om dit in te vullen. Hij reserveert dit bedrag en elk goedgekeurd project wordt weer naar de Financiën minister opgestuurd voor uitdrukkelijke goedkeuring. Hierna wordt het projectvoorstel aangeboden aan India dat dan de detailvoorwaarden stelt. “Deze worden weer aan de Financiën minister voorgelegd en hij moet een expliciete datum aangeven wanneer Suriname de kredietovereenkomst kan aangaan. Deze procedure moet in acht genomen worden vanwege het leningenplafond

Niet aanmoedigen
Om deze redenen worden instanties nu niet aangemoedigd om projecten in te dienen voor het openstaande bedrag van ongeveer US$ 37 miljoen. Er zal invulling gepleegd worden voor projecten die noodzakelijk zijn en direct passen in de nationale doelen. Er zijn wel projecten in de planning in de agrarische sector. In totaal heeft India US$ 100 miljoen krediet (inclusief US$ 20 miljoen voor Solar-projecten) aangeboden en heeft Suriname US$ 31 miljoen ingevuld. Het Melkcentrale project is pending bij India voor US$ 11,2 miljoen.

Assembleelid André Misiekaba, tevens voorzitter vaste commissie Buitenlandse Zaken, was verrast door de opsomming van de knelpunten. Hij begreep in eerste instantie niet wat het verband was tussen schuldenplafond (leningenplafond) en de goedkeuring van de minister van Financiën voor een project, waarvan de terugbetaling na 5 jaar plaatsvindt. Hij gaf aan dat zijn commissie binnenkort om de tafel zit met de werkgroep.

Particulier project in behandeling
Vanuit de zaal werd het voorstel gedaan dat bij wet wordt vastgesteld dat de overheid gedwongen wordt om publiek-private partnerschappen aan te gaan. Ilahi gaf aan de mogelijkheid wordt bekeken voor 'doorleen-contracten'. De werkgroep heeft nu een aanvraag van particulier in behandeling. “Het project heeft voldoende potentie om een bijdrage te leveren aan de nationale economie, maar we zitten wel met het vraagstuk van het leningenplafond. We zijn bezig om naar een goede oplossing te kijken.”

Bissumbhar wilde weten of particulieren wel of geen aanvraag kunnen indienen voor de LOC. “Dit is bijna een beleidsvraag”, begon Ilahi. De technische werkgroep werkt met instructies van de betrokken ministers, die toestemming gaven voor toetsing van het particuliere project aan de eisen van India. “Het is dus een uitdaging voor SICCI om met de relevante autoriteiten in overleg te treden om duidelijkheid te krijgen hoeveel faciliteit de regering voor de particuliere sector wil wegleggen.”,

Veel samenwerkingsgebieden
Gastspreker, de nieuwe ambassadeur van India, Mahender Singh Kanyal ging in op de economie, groeimogelijkheden, ontwikkelingen en perspectieven van zijn land. “Het is de hoogste tijd dat de particuliere sector naar voren komt om de handel en investeringen tussen de twee landen te bevorderen.” De private sector kan samenwerken in de energie, ICT, basis infrastructuur, de agrarische, gezondheid & farmaceutische, voedselverwerking, petroleum en mijnbouw sector.

“De visie van SICCI dat Suriname zijn economie kan ontwikkelen met Indiase steun en dat het land een significante rol spelen kan innemen in de Caribische regio, is een kans die niet onbenut zou moeten blijven.” Kanyal wees op de verschillende Indiase opties voor financieringen en trainingen voor de ontwikkeling van Suriname en capaciteitsversterking.

SICCI lobbywerk
“In mijn opvatting is niet gezegd dat particulieren geen aanvraag kunnen indienen” zegt Bissumbhar in een reactie aan Starnieuws. “Het moet passen binnen het leningenplafond en daar speelt de kwestie van prioriteren. Welke aanvragen hebben welke impact, scope om de prioriteit vast te stellen. SICCI zal lobbyen dat er ruimte wordt gecreëerd voor de private sector voor projecten binnen de LOC.” Hij vond de reactie van de Indiase ambassadeur bemoedigend dat India er wel voor openstaat. “De bal ligt op het speelveld van de Surinaamse overheid.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May