Protest tegen opschroeven schoolbijdrage
03 Aug 2018, 12:34
foto
Griffier Ruth de Windt neemt de petitie van de studenten in ontvangst. (Foto: DNA)


De studenten Livio Aminta en Edgar Sampie hebben de bezorgdheid van velen verwoord over de verhoging van schoolgeld en materiaalkosten op verschillende scholen. Zij hebben dit aangegeven in een petitie die is aangeboden aan De Nationale Assemblee. Het schrijven wordt ondersteund door ruim 700 personen.

De bijzondere scholen hebben besloten de ouderbijdrage voor het schooljaar 2018-2019 weer in te voeren. De ouderbijdrage voor de basisschool is SRD 250 per leerling, SRD 275 voor Mulo en SRD 300 voor LBO. Veel ouders hebben het bedrag moeten betalen anders wordt hun kind niet ingeschreven op de school. Anderen zijn niet in staat dit geld neer te tellen, vooral als het gaat om meerdere kinderen die ingeschreven moeten worden. Minister Lilian Ferrier zou nog aangeven wat ouders moeten doen omdat zij nog in gesprek was met Fibos, het bestuur van de bijzondere scholen.

Het inschrijfgeld voor middelbare scholen, HBO en de universiteit bij het openbaar onderwijs is ook gestegen. Voor HAVO, VWO, Kweekscholen en Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO) moet voor het nieuwe schooljaar SRD 400 voor een leerling worden neergeteld. Dit is een verhoging van SRD 150 per leerling. Voor het schooljaar 2017/2018 moest SRD 250 worden betaald. Voor Schoolmediatheek Medewerker Basisonderwijs (SMMBO), NATIN en AMTO moet nu SRD 300 worden betaald. Bijdrage aan materiaalkosten op het NATIN en AMTO varieert tussen SRD 250 en SRD 700, afhankelijk van de studierichting.

Aminta en Sampie stellen dat het wanbeleid van de regering leidt tot verarming van de bevolking. Zij vragen om de verhoging van de schrijfgelden terug te draaien. Onderwijs moet toegankelijk zijn voor eenieder. Grote delen van de samenleving hebben het bijzonder moeilijk. Met kunst- en vliegwerk trachten zij het hoofd boven water te houden. Door de verhoging van het schoolgeld raken zij in grotere problemen. Gevraagd wordt aan de regering om ervoor te zorgen dat elk kind op 1 oktober naar school kan gaan, in het bijzonder de kinderen van Brokopondo en Sipaliwini, waar er voornamelijk bijzondere scholen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May