Zimbabwe: Emmerson Mnangagwa wint verkiezingen
02 Aug 2018, 20:23
foto
Emmerson Mnangagwa heeft meer dan 50% van de stemmen gehaald, waarmee hij een tweede ronde vermijdt. (Foto: AFP)


President Emmerson Mnangagwa heeft de presidentsverkiezingen van Zimbabwe gewonnen. Volgens de verkiezingscommissie van het land heeft Mnangagwa 50,8% van de stemmen gehaald in alle tien provincies. Zijn directe rivaal Nelson Chamisa heeft 44,3%.

De politie heeft oppositieleiders uit het kantoor van de verkiezingscommissie verwijderd toen ze de resultaten verwierpen. De voorzitter van de MDC Alliantie, Chamisa, zei dat de telling niet kon worden geverifieerd. Door meer dan 50% van de stemmen te winnen, heeft Mnangagwa een tweede verkiezingsronde tegen Chamisa voorkomen.

Chamisa blijft erbij dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Hij vertelde verslaggevers eerder vandaag dat de regerende Zanu-PF-partij "probeerde het resultaat te verknallen, iets dat we niet zullen toestaan".

Maar de kiescommissie, Zimbabwe Electoral Commission (ZEC) zei dat er "absoluut geen sprake was van manipulatie." Oppositie-aanhangers hebben woensdag in Harare geprotesteerd over vermeende verkiezingsfraude, wat leidde tot zes doden.

De verkiezingen waren de eerste sinds de lange heerschappij van Robert Mugabe (94) in november vorig jaar met behulp van het leger werd beëindigd. De stembusgang was bedoeld om Zimbabwe op een nieuw pad te brengen na het repressieve bewind van Mugabe.

Harare was vandaag een spookstad na het geweld van woensdag, toen troepen patrouilleerden in het stadscentrum en mensen aanmaanden zich te "gedragen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May