Zimbabwe: Botsingen tussen MDC-aanhangers en politie
01 Aug 2018, 15:01
foto


Het is gekomen tot botsingen tussen aanhangers van de oppositie en veiligheidstroepen in de hoofdstad van Zimbabwe te midden van protesten over de vertraging bij het bekendmaken van de resultaten van de presidentsverkiezingen. Waterkanonnen en traangas werden ingezet toen aanhangers van de MDC-Alliantie barricades begonnen te verbranden in het centrum van Harare. De politie heeft minstens één demonstrant doodgeschoten.

Waarnemers van de Europese Unie (EU) hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de vertraging van het verkiezingsresultaat. De MDC-Alliantie zegt dat de stemming is gemanipuleerd en dat haar kandidaat Nelson Chamisa de verkiezing van maandag heeft gewonnen.

President Emmerson Mnangagwa van de heersende Zanu-PF-partij heeft tot geduld en kalmte aangespoord bij de eerste verkiezingen sinds de lange heerschappij van Robert Mugabe werd beëindigd. Volgens de voorlopige resultaten heeft zijn partij een aanzienlijke parlementaire meerderheid behaald.

De Zimbabwaanse kiescommissie (ZEC) heeft tot nu toe 122 zetels aangekondigd voor Zanu-PF en 53 voor MDC-Alliance van Nelson Chamisa, bericht staatsmedia ZBC. Er zijn 210 zitplaatsen in het Lagerhuis van de Nationale Vergadering. Meer dan vijf miljoen mensen waren geregistreerd om te stemmen. De verkiezingen hadden een hoge opkomst van 70%.

Staatszender ZBC had gemeld dat de verkiezingscommissie om 12:30 uur lokale tijd de presidentsresultaten zou bekendmaken, maar alleen de resultaten van het parlement zijn voorgelezen.

BBC-correspondent Shingai Nyoka meldt dat de aankondiging van de presidentiële stemming niet is gedaan, omdat vertegenwoordigers van enkele van de 23 kandidaten niet zijn komen opdagen om de resultaten te verifiëren. Een presidentskandidaat heeft meer dan 50% van de stemmen nodig om te winnen. Anders wordt op 8 september een tweede verkiezing – de beslissende ronde - gehouden.

De EU-missie heeft kritiek op de vertraging bij het bekendmaken van de presidentiële resultaten. ZEC heeft tot zaterdag de tijd. De EU-waarnemers zeggen dat zij verschillende problemen haden opgemerkt, waaronder mediavoorkeur, intimidatie van kiezers en wantrouwen in de verkiezingscommissie. Alhoewel de missie vindt dat er een "verbeterd politiek klimaat was, was er sprake van een ongelijk speelveld en een gebrek aan vertrouwen".

Dit is de eerste keer in 16 jaar dat de regering EU- en Amerikaanse verkiezingswaarnemers in het land heeft toegelaten. De missie van de Afrikaanse Unie heeft gezegd dat de verkiezingen "plaatsvonden in een zeer vreedzame omgeving" en "zeer concurrerend waren". Het voegde eraan toe dat het de klachten van de oppositiepartijen over het kopen van stemmen, intimidatie door de Staat en vooringenomenheid door traditionele leiders niet kon bevestigen.

Een voorlopig rapport van de waarnemers van de Southern African Development Community (SADC) zei dat de verkiezingen grotendeels vreedzaam waren en werden uitgevoerd in overeenstemming met de wet.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April