Adhin: Ontmanteling raffinaderij wegens gevaar milieu
01 Aug 2018, 00:00
foto
Vicepresident Ashwin Adhin beantwoordt vragen. (Beeld: DNA)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin heeft dinsdagavond verklaard in De Nationale Assemblee dat de regering het besluit genomen heeft om de Paranam raffinaderij te ontmantelen. Hij benadrukt dat de regering ook gewacht kon hebben totdat het gewijzigde Brokopondo Overeenkomst naar De Nationale Assemblee zou komen, maar er is een onderzoek geweest naar de gevaren door Nimos en externe deskundigen. Op basis van de informatie en om een nationale calamiteit te voorkomen, heeft de regering een besluit moeten nemen om de plant te ontmantelen," benadrukt Adhin.

Dit besluit kan worden onderbouwd door de regering met rapporten. "Als het grondwater vergiftigd raakt, hebben wij geen keus als regering dan een besluit te nemen. Dat nemen wij dan als verantwoordelijkheid op ons," stelt de vp. Hij merkt op dat er gehandeld is op basis van staatsgevaar. "Er is een assesment door technische mensen gemaakt," legt Adhin uit. Hij voert aan dat de resultaten zullen worden gestuurd naar de volksvertegenwoordiging. "Aan de hand van dat gevaar heeft de regering een besluit moeten nemen op dat moment."

De vp heeft aangegeven dat de definitieve concept-overeenkomsten in het Engels zijn. Deze moeten nog vertaald worden. De overeenkomsten en de onderliggende stukken kan de regering uiterlijk 25 september doen toekomen aan De Nationale Assemblee. Vanuit coalitie én oppositie is de regering gevraagd om alles in het werk te stellen opdat de documenten eerder worden verstrekt aan het parlement. Benadrukt is vanuit De Nationale Assemblee dat de ontmanteling in strijd is met de Brokopondo Overeenkomst die pas kan worden beëindigd met de goedkeuring van de wetgevende macht. De vp heeft beloofd binnen twee weken de stukken die te maken hebben met het besluit tot ontmanteling van de Paranam plant binnen twee weken te sturen naar De Nationale Assemblee. De vergadering wordt in principe op 14 augustus hervat.