Misiekaba: Ontmanteling Paranam plant is illegaal
31 Jul 2018, 18:13
foto
De Nationale Assemblee stelt dat de ontmanteling van de Paranam plant niet in overeenstemming is met de Brokopondo Overeenkomst.


Coalitie én oppositie zijn niet te spreken over dat de regering de concept definitieve overeenkomsten met Alcoa nog niet heeft gestuurd naar De Nationale Assemblee, zoals beloofd. De fractieleider van de coalitie, André Misiekaba, heeft aangevoerd dat de voorbereiding van de ontmanteling van de Suralco raffinaderij die nu getroffen wordt, illegaal is. De ontmanteling moet aangehouden worden totdat de Brokopondo Overeenkomst is gewijzigd, vulde Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan, na de uitgebreide informatie die vicepresident Ashwin Adhin heeft gegeven. De inhoudelijke behandeling vindt op een andere dag plaats omdat het college de informatie eerst wil bestuderen.

Misiekaba, voerde aan dat de president in oktober vorig jaar in De Nationale Assemblee beloofd had dat de concepten uiterlijk december 2017 zouden worden gestuurd. Daarna is in februari weer beloofd. Vervolgens is schriftelijk aangegeven het uiterlijk juli het geval zou zijn. En nu zegt vicepresident dat vandaag de concepten nog niet overhandigd kunnen worden. Misiekaba zei dat de Brokopondo Overeenkomst met handelingen die gepleegd worden wel geschonden wordt, ook al heeft de regering een andere opvatting.

Hoe de opvattingen van de regering of De Nationale Assemblee ook zijn, de concepten moeten opgestuurd worden. Dan kan het parlement zich daarover buigen. "De coalitie is niet blij met de ontwikkelingen," stelde Misiekaba. Hij voerde aan dat hij met de coalitie niet alleen de NDP-fractie, maar ook BEP en HVB bedoelt. Hij heeft namens hen het woord gevoerd na een schorsing.

Gregory Rusland (NPS) Chan Santokhi (VHP), Diana Pokie (ABOP), Paul Somohardjo (PL), Carl Breeveld (DOE) en Cleon Consalves (PALU) hebben allen namens hun fracties laten blijken dat ze niet tevreden zijn over de behandeling van de regering. Zij vinden dat president Desi Bouterse aanwezig moest zijn in de vergaderzaal bij zo een belangrijke vergadering. Rusland voerde aan dat de Brokopondo Overeenkomst wordt aangetast met de ontwikkelingen in de sector. Hij haalde aan dat De Nationale Assemblee hierin gekend moet worden, want het gaat om een wet die goedgekeurd is.

Santokhi stelde dat de regering afspraken maakt met Suralco zonder De Nationale Assemblee te kennen. Er wordt volgens hem wel wanprestatie geleverd door Suralco, maar de president heeft in zijn brief aangegeven dat dit niet het geval is. Breeveld merkte op dat de president zich een volkspresident laat noemen, maar hij bagatelliseert het volk. Breeveld merkte op dat de intentieverklaring met Alcoa, unaniem verworpen is door De Nationale Assemblee. Breeveld vindt dat de regering de volksvertegenwoordiging niet op waardige wijze behandeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May