Bouterse sloopt toekomst Bauxiet-industrie
31 Jul 2018, 04:12
foto


Er wordt de laatste dagen veel gezegd en veel geschreven over het Memorandum of Understanding (MoU) dat getekend is tussen regering-Bouterse en de Alcoa. Terwijl de intentieverklaring in een geheime vergadering van DNA, op 19 november 2015, is ingetrokken, gaan de presidentiële commissie en Alcoa vrolijk door met de onderhandeling. Naar het volk en het parlement toe is dit een grove belediging. De openbare vergadering van vandaag is overbodig, omdat president Bouterse de deal met de Alcoa al bezegeld heeft.

Toen Bouterse voor de tweede keer aantrad als president van Suriname, heeft hij bij verschillende gelegenheden gezegd, dat zijn regeerprogramma is gericht op de toekomst, voor de huidige én voor de toekomstige generaties. Echter, met de slechte overeenkomst, die hij heeft gesloten met de Alcoa, sloopt hij de toekomst van onze Bauxiet-industrie én daarmee ook de toekomst van de huidige en toekomstige generaties.

Deze overeenkomst zal een grote impact hebben op de toekomst van ons land, maar positief zal die impact niet zijn. Bouterse maakt duidelijke keuzes, keuzes voor een minimale groep, een kleine elite groep, hij komt op voor de belangen van partijloyalisten. De president geeft ons geen toekomst, met de slechte deal ontneemt hij ons het recht op een goede toekomst. Heeft het electoraat in 2015 hiervoor gestemd?

Ik denk niet dat de multinational, Bouterse onder druk heeft gezet om deze deal te sluiten. Het is vrijwel duidelijk dat er grote belangen op het spel staan. Er is absoluut geen sprake van deal or no deal vanuit de Alcoa. Er is sprake van het behartigen van enge belangen. Alle andere belangen worden ondergeschikt gemaakt aan privé belangen. Bij Bouterse is er ook prestigedrang om de krachtcentrale over te nemen.

Als ik alle warrige verklaringen van de regering en de presidentiële commissie op een rijtje zet, kom ik maar tot één conclusie: ‘belangen bescherming en behartiging van kapitalisten van partijloyalisten”. Leugens, halve waarheden, bedrog en misleidingen hebben nu regeermacht. De laatste tijd hebben we gemerkt dat ministers en ondergeschikten liegen.

Op 30 september 2015 hield president Bouterse het parlement een lekkere worst voor. Hij gaf aan dat de perspectieven voor Suriname en Alcoa hoopvol zijn. De gemeenschappelijke belangen tussen Suriname en Alcoa is gevonden in de continuering van de Bauxiet-industrie in ons land. Hiertoe zou met name de Bakhuisafzetting naar schatting 300 miljoen metrieke ton groot en goed zijn 80 jaar op basis anderhalf miljoen ton aluinaarde productie per jaar.

Volgens Bouterse zijn Suriname en Alcoa reeds met elkaar over eens in een draft MoU, een industrie te kunnen ontwikkelen met een investering van circa 3 miljard Amerikaanse US dollars. Hiertoe zal een nieuwe en aan de tijd en eisen aangepast en solide basis gelegd worden. Suriname en Alcoa zullen investeerders aantrekken om deze te realiseren.

Bouterse zei, dat alle kosten voor engineering en studies zullen geheel door Suralco gedekt worden. Uitgegaan wordt van het opzetten raffinaderij met een aanvankelijk capaciteit anderhalf miljoen metrieke ton aluinaarde met een uitbreiding van 3 miljoen metrieke ton aluinaarde per jaar. Nagegaan zal worden welke locatie voor de nieuw op te zetten moderne raffinaderij de beste zal zijn, waaronder de Paranam locatie of een locatie in het Westen van Suriname.

Binnen twee jaar zouden deze projecten gerealiseerd worden, we zitten nu eind juli 2018. Door gebrek aan toekomstvisie en daadkracht van Bouterse, is de droom om de Bauxiet-industrie nieuw leven in te blazen gespat. Alle hoop die nog bestond bij het volk dat de Alcoa, in de nabije toekomst nog investeringen zou plegen in de bauxietindustrie, is de grond ingeboord. Alle geweldige en mooie woorden van Bouterse ten spijt.

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May