Clean up Leonsberg levert een volle vuilniswagen met afval
30 Jul 2018, 13:16
foto
Vrijwilligers bezig met het verwijderen van vuil rondom de pier van Leonsberg. Plastic is zeer schadelijk voor het milieu. (Foto's: Green Heritage Fund Suriname)


Vergeleken met de eerste ‘Clean up the ocean’ actie van Green Heritage Fund Suriname in september 2017, waren er zaterdag duidelijk meer vrijwilligers. In samenwerking met WWF, SuReSur, NIMOS, SHATA en de vele vrijwilligers van de verschillende organisaties, werd er rondom de pier van Leonsberg schoongemaakt. In de felle zon, compleet met laarzen en handschoenen aan gingen jongeren en ouderen aan de slag. In een flink tempo werd in vier uren een bende troep, met name plastic, verzameld.

De laatste maanden is er veel te lezen in diverse media over de verschrikkelijke invloed die plastic afval heeft op ons milieu. Menigeen is zo gewend om van alles en nog wat verpakt in plastic te krijgen of te kopen. Men staat er helemaal niet bij stil dat weggegooid plastic in principe in ons leefmilieu blijft. Het kan na jaren in kleinere stukken te vinden zijn of in hele kleine deeltjes die moeilijk te zien zijn met het blote oog. Allemaal schadelijk voor mensen en zeker ook dieren.

Green Heritage Fund Suriname vond het ook dit keer nodig om een bijdrage te leveren om op een bepaalde plek te helpen opruimen. Afval wordt niet alleen daar bij die pier gedumpt maar het spoelt ook aan van elders. Een zeer onsmakelijk gezicht als je daar de oversteek maakt naar Commewijne of als je gewoon wil genieten van het uitzicht op de rivier.

Volgens de organisatie werden zeker iets van 400 vuilniszakken tijdens deze actie verzameld met plastic, blikjes, glas en zelfs een airco. Troep die niet daar behoorde te zijn maar waar mensen wel verantwoordelijk voor zijn. Zou het niet broodnodig moeten zijn dat elke huishouding in dit land ernstig nadenkt over hoe ze zelf ervoor kan zorgen dat ons land schoner wordt?

Het zou niet van welke organisatie dan ook moeten afhangen om ergens afval op te ruimen. Een behoorlijk deel van de vrijwilligers dat kwam helpen, was niet afkomstig van Suriname. Niet erg, maar het geeft je toch wel te denken. Hoe gering is het bewustzijn van de ‘Srananmans’ niet als het gaat om de eigen leefomgeving netjes houden? Laten we allemaal gaan voor een schone omgeving en laten we zeker onze verantwoordelijkheid tonen om dat ook daadwerkelijk te bereiken.

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May