Japan krijgt dubbele klap van klimaat
29 Jul 2018, 10:30
foto
Tyfoon Jongdari heeft vernielingen aangericht op het eiland Honshu. (Foto: AFP)


Een krachtige storm heeft centraal en westelijk Japan getroffen, waarbij minstens19 mensen gewond zijn geraakt en de energievoorziening van duizenden huishoudens zijn afgebroken. Het natuurgeweld komt nadat het land begin deze maand getroffen was door overstromingen en aardverschuivingen. Kort na de overstromingen geselde een hittegolf het land met extreme hoge temperaturen, waarbij minstens 80 mensen zijn omgekomen.

Tyfoon Jongdari ('veldleeuwerik' in het Koreaans) heeft stortregens meegebracht en windstoten tot 180 km per uur. Het komt vanochtend vroeg aan land op het belangrijkste eiland van het land, Honshu. Sindsdien hebben weerdeskundigen het gedowngraded naar een tropische storm. Ze waarschuwen echter dat zware regenval aardverschuivingen zou kunnen veroorzaken.

De Japanse publieke omroep NHK meldt dat 150.000 huizen geen stroom hebben. De storm verplaatst zich naar het westen en tienduizenden zijn geadviseerd om hun huizen te verlaten. Gisteren, zaterdag, werden evacuatiebevelen gegeven aan 36.400 mensen in de westelijke stad Shobara en 6.300 in de stad Kure.

Beelden tonen enorme golven die op rotsen beuken voor de kust ten zuidwesten van Tokio. De veerdiensten zijn opgeschort. Laat op zaterdag sloegen golven opgezweept door de ruwe zee door het raam van een hotelrestaurant in het toeristische stadje Atami, waarbij vijf mensen gewond raakten.

"We hadden niet verwacht dat dit zou kunnen gebeuren ... Golven stroomden het restaurant binnen toen het vensterglas brak, maar we zijn dankbaar dat klanten de instructies voor evacuatie volgden," vertelde een hotelmedewerker aan AFP.
Honderden vluchten werden ook geannuleerd tijdens het weekend toen de storm de kust naderde.

Japan is nog steeds aan het bijkomen van één van zijn ergste overstromingen in de afgelopen tientallen jaren eerder deze maand. Meer dan acht miljoen mensen kregen toen de opdracht om hun huizen te verlaten. Meer dan 4000 overlevenden leven nog steeds in tijdelijke onderkomens.

De overstromingen werden snel gevolgd door een ongekende hittegolf die tot een natuurramp werd verklaard. Minstens 80 mensen zijn gedood door de extreme temperaturen, en meer dan 22.000 zijn in het ziekenhuis opgenomen met een hitteberoerte. Het land is nu in de greep van het tyfoonseizoen, waarbij tropische stormen in de zomermaanden de Stille Oceaan doorkruisen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May