De beste?
29 Jul 2018, 12:24
foto


We zitten weer middenin de periode van best geslaagden, beste leerkrachten en beste scholen. Welke norm er gehanteerd wordt voor leerkracht en school is mij vooralsnog een raadsel, maar vooruit maar.

Als we het echter hebben over de best geslaagde leerlingen op een glo-school ,heb ik hierbij wel wat kanttekeningen en vind het systeem bedenkelijk. Hoe kun je een kind van, laten we zeggen 12 à 13 jaar, alleen beoordelen op zijn/haar behaalde toetscijfers?

Als je met een stelletje briljant functionerende hersens wordt geboren en het thuisklimaat zit ook nog mee, dan is het niet zo moeilijk om een mooi eindresultaat neer te zetten. Maar hoe zit het met vele andere kinderen die onder een minder gunstig gesternte ter wereld zijn gekomen en van wie de ouders zelf onvoldoende geschoold zijn om hun kinderen te ondersteunen of geen tijd hebben vanwege meerdere banen om het gezin te onderhouden?

De kinderen uit laatstgenoemde milieus zijn voor mij grotere helden dan hen die ik eerder noemde. Zij zijn vaak degenen die keihard en onder bedenkelijke omstandigheden de eindstreep proberen te halen.

Het is geen verwijt aan de kinderen of hun ouders maar ik vind het systeem, waarnaar er alleen naar de eindcijfers wordt gekeken, niet deugen. Je kunt deze verantwoordelijkheid mijns inziens niet enkel en alleen op de schouders van zulke jonge kinderen leggen wat naar mijn idee voor een middelbare scholier, op weg naar volwassenheid, wel een heel ander accent krijgt.

Ietje Bos
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May