Nog geen openheid over onderhandelingen met Alcoa
28 Jul 2018, 04:17
foto
De uitwisseling van informatie over de onderhandelingen tussen Suriname en Alcoa wordt beheerst door een confidentialiteitsovereenkomst, gesloten tussen partijen.


De onderhandelingen met Alcoa zijn in een finale fase, maar ze zijn nog niet afgerond door de presidentiële onderhandelingscommissie. Het is volgens president Desi Bouterse, uit strategische overwegingen, van belang dat de commissie niet onnodig onder druk wordt gezet. Dit kan slechts Alcoa in de kaart spelen. "Het belang van Suriname moet immers altijd voorop staan," antwoordt Bouterse op vragen gesteld door De Nationale Assemblee. Vertrouwelijke informatie en documentatie kunnen nog niet worden prijsgegeven, want er is een confidentialiteitsovereenkomst tussen de Staat Suriname en Alcoa getekend.

De regering kan in deze fase alleen antwoorden op vragen die buiten de strekking van de confidentialiteitsovereenkomst vallen. "Complete informatie kan slechts gedeeld worden na finale beëindiging van de onderhandelingen, dus na ondertekening van de overeenkomsten. Indien informatie, zoals correspondentie en concept overeenkomsten vooraf zouden worden vrijgegeven, worden alle onderhandelingen die de regering in de toekomst moet voeren in gevaar gebracht - prospective investors zouden geen onderhandelingen met de regering van Suriname willen aangaan als het risico bestaat dat de gehele Surinaamse gemeenschap aan de onderhandelingstafel komt zitten," schrijft de president.

De onderhandelingscommissie vertrouwt erop dat door de ondersteuning van De Nationale Assemblee, de onderhandelingen tot een goed einde worden gebracht. Voor dinsdag heeft Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een openbare vergadering uitgeschreven over Informatie van de President c.q. de Regering over de huidige stand van zaken met betrekking tot de kwestie ALCOA. De president heeft aangegeven in zijn schrijven dat de regering bereid is in een openbare vergadering "het een en ander toe te lichten", rekening houdende met de confidentialiteitsovereenkomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May