Bouterse: Ontmanteling raffinaderij stond allang vast
28 Jul 2018, 03:06
foto
De ontmanteling van de Paranam raffinaderij stond sinds 2015 vast. President Desi Bouterse schrijft De Nationale Assemblee dat Staat geen interesse had in overname.


President Desi Bouterse legt De Nationale Assemblee in een schrijven uit dat het reeds in 2015 vaststond dat de Paranam Raffinaderij zou worden ontmanteld. Na een zorgvuldig onderzoek toen, had de Staat aan Suralco kenbaar gemaakt dat zij geen interesse had in de overname van de faciliteiten. Er was onder andere een financiële injectie van US$ 90 miljoen nodig om de continuïteit van de faciliteiten te garanderen. Op dat moment was er "simpelweg geen bruikbare bauxiet voorradig om de raffinaderij operationeel te houden", stelt Bouterse in zijn brief aan De Nationale Assemblee, waarin hij de vragen die gesteld zijn, beantwoordt.

Gelet op het feit dat op korte tot middellange termijn de faciliteiten niet operationeel zouden zijn, kan er uit veiligheidsoverwegingen en vanwege het feit dat zo spoedig mogelijk bodemsanering moet plaatsvinden, geen ander besluit worden genomen dan te starten met de eerste fase van ontmanteling van de raffinaderij, zegt de president. "Niet overgaan tot ontmanteling levert een direct gevaar op voor werknemers en anderen die op het terrein aanwezig moeten zijn. Bovendien zou het uitblijven van ontmanteling, resulteren in uitstel van bodemsanering, hetgeen schade aan het milieu zou kunnen verergeren," benadrukt het staatshoofd.

Het is volgens Bouterse belangrijk dat de raffinaderij zo snel mogelijk wordt ontmanteld. Dit is volgens hem nodig zodat spoedig een begin kan worden gemaakt met bodemsanering. "De milieudreigingen zijn gerelateerd aan de langdurige impact van Suralco's operaties op het milieu, t.w. oppervlakte water, grondwater, bodem. Vandaar dat het van eminent belang is dat bodemsanering zo spoedig mogelijk kan starten om de risico's op de grondwaterlaag waaruit SWM drinkwater wint, voor de gemeenschap te voorkomen." Dit antwoordt de president op de vraag 'welke de milieudreigingen zijn'.

De onderhandelingscommissie is op de hoogte gebracht dat Suralco een internationale aanbestedingsprocedure zou houden voor de ontmanteling van de raffinaderij en heeft inzage gehad in het aanbestedings- en gunningsproces. De documentatie is beoordeeld op basis van diverse criteria die van belang zijn voor de overheid. Na evaluatie van de al de punten heeft de commissie geconcludeerd dat Suralco heeft kunnen aantonen dat de bezorgdheden van de Staat Suriname voldoende geadresseerd zijn in de planning van de ontmantelingswerkzaamheden van de Paranam raffinaderij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May