Hittegolf Japan verheven tot natuurramp
24 Jul 2018, 16:40
foto
Het publiek is geadviseerd om alle voorzorgsmaatregelen te nemen om de extreme hitte te vermijden. (Getty Images)


Het Japanse weeragentschap heeft de hittegolf die het land in zijn greep heeft tot een natuurramp verklaard. In de afgelopen week zijn minstens 65 mensen gestorven aan de gevolgen van de extreme hitte.

Een woordvoerder van het bureau waarschuwde dat er in sommige gebieden "ongekende hitteniveaus" zijn waargenomen. Meer dan 22.000 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met een hitteberoerte. Bijna de helft van hen betreft ouderen, zeggen noodhulp ambtenaren.

De hittegolf vertoont geen tekenen van afname, zeggen voorspellers. Maandag meldde de stad Kumagaya een temperatuur van 41,1°C, het hoogste ooit gemeten in Japan. In het centrum van Tokio werden ook voor het eerst temperaturen boven 40 °C geregistreerd.

Het Meteorologisch Agentschap van Japan waarschuwde dat temperaturen van 35°C of hoger tot begin augustus zouden voortduren. "We observeren ongeëvenaarde hitteniveaus in sommige gebieden", zei woordvoerder Motoaki Takekawa. Hij voegde eraan toe dat de hittegolf "een bedreiging voor het leven was en we erkennen het als een natuurramp".

In de prefectuur Ibaraki, ten noorden van Tokio, werd een 91-jarige vrouw in een veld aangetroffen. Ze werd later dood verklaard in het ziekenhuis. In het nabijgelegen Saitama werden twee oudere vrouwen dood aangetroffen in hun huizen.

Met minder dan de helft van Japanse openbare scholen die voorzien zijn van airconditioning, zei regeringswoordvoerder Yoshihide Suga dat de zomervakantie kan worden verlengd om leerlingen te beschermen. "Omdat een recordhittegolf het land blijft belagen, zijn er dringend maatregelen nodig om het leven van schoolkinderen te beschermen", vertelde hij dinsdag op een persconferentie.

Het publiek wordt geadviseerd om veel water te drinken, om airconditioning te gebruiken en om vaak te rusten. Mensen in sommige steden hebben deelgenomen aan een evenement dat bekend staat als uchimizu, of 'waterceremonie' – de hete trottoirs sproeien of besprenkelen met koud water in een poging om ze af te koelen.

De hittegolf volgde op de hevige regen die zware overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte in het westen van Japan.

Elders in de wereld
Ook Griekenland heeft te maken met extreem hoge temperaturen. Het land is in de greep van dodelijke bosbranden, aangezien de stijgende temperaturen in heel Europa blijven voortduren. Er zijn meer dan 70 doden gevallen door de zware bosbranden.

In Zweden is minstens één persoon gedood en zijn tientallen mensen gewond geraakt door bosbranden. Bij warm weer en aanhoudende droogte woeden bosbranden zo ver noordelijk als de poolcirkel. Het naburige Noorwegen heeft de heetste temperaturen in mei meegemaakt en heeft ook bosbranden gehad.

Delen van het Verenigd Koninkrijk ervaren ook een langdurige hittegolf en de regering heeft een "gezondheidswarmte" -alarm ingesteld in het oosten en zuidoosten van Engeland.

Steden in het oosten van Canada leden begin juli een dodelijke hittegolf met minstens 70 doden in de provincie Québec. Een hittegolf in Zuid-Californië zag record-temperaturen in sommige gebieden, waaronder een zinderende 48,9°C in Chino, buiten Los Angeles.

Berichten uit Algerije zeggen dat de warmste ooit geregistreerde temperatuur van Afrika op 5 juli werd genoteerd in de noordelijke stad van Ouargla – 51,3°C.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May