Nicaragua: Daniel Ortega weigert af te treden
24 Jul 2018, 11:36
foto
Demonstranten marcheerden maandag in Managua en riepen om het aftreden van president Daniel Ortega. (Foto's: Reuters)


President Daniel Ortega van Nicaragua heeft geweigerd te buigen voor de eisen van de protestanten om af te treden. Tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News zei hij dat de dood van ongeveer 300 mensen tijdens drie maanden van protesten is veroorzaakt door paramilitaire groepen. Hij ontkende dat de regering de groepen had gefinancierd en zei dat ze werden gefinancierd door parlementsleden van de oppositie en drugskartels.

Ortega zei dat ze tijdens de demonstranten tijdens de protesten de politie hadden aangevallen. Hij drong erop aan dat hij in functie zou blijven tot de verkiezingen in 2020. Hij wuift oproepen om zijn vertrek weg. "Door de verkiezingen te vervroegen, zal instabiliteit en onzekerheid ontstaan en de zaken erger maken", zei de president.

Daniel Ortega, die tussen 1979 en 1990 president van Nicaragua was en in 2007 weer aan de macht kwam, ontkende ook dat de regering ziekenhuizen had bevolen de verwondingen van anti-regeringsbetogers niet te behandelen. Hij verwierp ook de berichten over aanvallen op rooms-katholieke priesters, die volgens hem zouden moeten blijven bemiddelen bij vastgelopen vredesonderhandelingen tussen de demonstranten en de regering. Hij kwalificeerde de anti-regeringsprotesten als 'terrorisme' dat bedoeld was om zijn regering te laten vallen.

De rust begon deze week terug te keren, zei hij, waarbij protesten en anti-regeringsprotesten en optochten van regeringsaanhangers vredig verliepen. President Ortega beschuldigde het Amerikaanse Congres, dat deze week een motie van afkeuring tegen Nicaragua moet indienen, ervan het beeld van zijn land te schaden. "Het was een campagne van leugens, vreselijke leugens om te proberen het imago van Nicaragua en zijn regering te vernietigen." Hij deed een direct beroep op de Amerikaanse president Donald Trump: "Wij zijn een klein land, met een fragiele economie, maar we verdienen respect."

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de mensenrechten en de Hoge Commissie voor de mensenrechten van de VN hebben de Nicaraguaanse regering beide beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten gedurende drie maanden ongeregeldheden tegen de regering. De onrust begon in april met hervormingen van het sociale zekerheidsstelsel.

Nicaraguaanse mensenrechtenorganisaties zeggen dat de autoriteiten honderden mensen blijven arresteren in een voortdurende razzia’s en dat veel van de arrestanten zijn opgepakt op verdenking dat ze hebben deelgenomen aan de demonstraties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May