Rechtmatig versus politiek pensioen
24 Jul 2018, 18:32
foto


De afgelopen dagen is er veel gezegd over het rechtmatig pensioen van de Hakrinbankdirecteur. Zelfs het DNA-lid Rachied Doekhie heeft respectloos uitgehaald naar dhr. Jim Bousaid. Gezien het feit dat dhr. Doekhie zich ook zeer negatief had uitgelaten over de stakende medewerkers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) en o.a. denkt dat statistische berekeningen gelijk is aan ‘1 + 1 = 2’, mogen wij dankbaar zijn dat hij geen deel uitmaakt van de DNA Commissies.

Het is overduidelijk dat zijn aanwezigheid en participatie binnen deze commissies velen malen erger zou zijn dan zijn afwezigheid en de uitkomsten van de commissiewerkzaamheden ergere rampzalige gevolgen voor het land zou kunnen brengen, dan wij nu al hebben. Geen enkel land en/of organisatie kan zonder de juiste statistische gegevens een duurzaam beleid en strategie ontwikkelen en uitvoeren. Laat dat gezegd zijn!
Vanwege het feit dat ik altijd bewondering heb gehad voor de deskundige bankier Jim Bousaid, voel ik mij geroepen om de Surinaamse politici een spiegel voor te houden.

Wat is een pensioenuitkering eigenlijk? Uw pensioenuitkering is het onderdeel dat u opbouwt tijdens uw loopbaan. De werkgever houdt een deel van uw inkomen in en draagt deze premie over aan het door de CBvS gecontroleerde onafhankelijke pensioenfonds. Nadat u de wettelijk vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijgt u een uitkering uit dit fonds. Er zijn twee belangrijke zaken om pensioen te krijgen t.w. de persoon moet storten en de persoon moet de wettelijk vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. De Hakrinbankdirecteur heeft aan beide zaken voldaan en daarom zijn de ontvangen gelden rechtmatig. De pensioengerechtigde leeftijd in Suriname is 60 jaar en de pensioenafdracht is 10% van het brutoloon.

Als wij de definitie van pensioenuitkering nader bekijken, dan kunnen wij stellen dat de meeste politici geen recht hebben op een pensioenuitkering. Politici ontvangen pensioen zonder dat zij ooit in hun politieke ambt pensioenpremie hebben betaald! Is dit geen verkapte gelegaliseerde corruptie? Een DNA-lid krijgt na zijn/haar eerste zittingsperiode van vijf jaren een pensioen uitkering van 50% en na de tweede zittingsperiode 100% van de schadeloosstelling bij het bereiken van de leeftijd van 55 jaar. Van waar komt dit pensioengeld en waarom niet vanaf 60 jaar? Nota bene is het DNA-lidmaatschap geen voltijdse betrekking, dus als het ware deeltijds.

Ik denk dat alleen in Suriname het mogelijk is om voor politiek deeltijdwerk pensioen te ontvangen. Het is duidelijk dat wie het kruis heeft zichzelf zegent! Laten zij een wet aannemen, waarbij zij verplicht worden gesteld om pensioenpremie te betalen en ook met terugwerkende kracht voor zij die nog zitting hebben in het Parlement. De nieuwe DNA-leden betalen 10%, tweede termijn 20%, derde termijn 30% enz. Hiermee zullen zij bewijzen dat zij ook inleveren i.p.v. dit volk continue op te zadelen met kostenverhogende maatregelen. Ik ben het resoluut ook niet eens met het feit dat alle senioren dezelfde AOV-uitkering krijgen. Iemand die AOV-premie gedurende zijn actieve loopbaan heeft betaald mag zeker tweemaal meer AOV-uitkering ontvangen dan iemand die nooit AOV-premie heeft betaald.

Ook de uitkering die ex-ministers ontvangen moet door het volk worden betaald. Waarom moet een minister na een termijn van 1 jaar recht hebben op een salaris van een departementsdirecteur? Eigenlijk hoopt elke zittende minister een termijn van een jaar uit te zitten door te presteren en vanaf het tweede jaar met de pet er naar te gooien. Waarom moeten alle (arme) werknemers die later een pensioen zullen krijgen wel verplicht pensioenpremie betalen, terwijl (rijke) politieke ambtsdragers niet betalen? Is dit menselijk? Politici moeten ook kijken naar dit onrecht dat zij het volk aandoen. Laten politieke ambtsdragers 10 – 20% van hun honorarium afdragen aan de fiscus als bijdrage voor de privileges die zij genieten na hun actieve periode.

Anders zou het zijn als men prestaties van de ministers had afgedwongen met bijvoorbeeld de volgende regeling na hun ministersambt t.w.:
• Termijn van 1 – 2 jaren: salaris van een afdelingshoofd met derde klasse ziektekostenregeling.
• 3 – 4 jaren: salaris van een onderdirecteur met tweede klasse ziektekosten regeling.
• Volle termijn van 5 jaren: salaris van een departementsdirecteur met eerste klasse ziektekosten regeling.
• Tijdens hun ambtsperiode geldt er een eerste klasse ziektekosten regeling voor het heel gezin, maar na hun ambtsperiode alleen voor de ex-ambtsdrager & wederhelft.

Ik wil politici daarom vragen om dhr. Jim Bousaid met rust te laten, zodat hij kan genieten van zijn welverdiende pensioen en beginnen aan de volgende fase/carrière in zijn leven. Jim heeft met zijn kennis en kunde bewezen wat vele niet hebben kunnen doen. De feiten zijn daar! Gaan jullie de jaarverslagen van de Hakrinbank maar na. Het stellen van Jim in een kwaad daglicht bewijst alleen maar wat voor soort politici er rondlopen in dit land. Als men niet weet wat een pensioenuitkering inhoudt, hoe zal men dan duurzaam strategisch beleid ontwikkelen om land en volk te verheffen? Men vergeet dat niet een positie bekleden jouw ontwikkelingsniveau bepaald, maar wat je zegt, doet en uitvoert, doorslaggevend zijn. Vanwege het ontbreken van duidelijk wettelijk vastgestelde deskundige profielen kan ieder leeghoofd deel zijn van belangrijke instituten en elke politieke positie in Suriname bekleden.

In plaats van een deskundige bekladden, laten deze negatief ingestelde politici:
• De president vragen wanneer hij zal aanvangen met zijn beloofde kruistocht tegen corruptie door o.a. de anti-Corruptiewet te bekrachtigen en af te kondigen.
• De president vragen om het Openbaar Ministerie in te schakelen voor strafrechtelijk onderzoek m.b.t. de onregelmatigheden bij Project Naschoolse Opvang, Carifesta, Aankoop Schoolboeken, Cassavefabriek en andere in de gemeenschap circulerende geruchten van corruptiegevallen.

Tot slot wil ik tot de heer Jim Bousaid zeggen: Jim bedankt voor alles wat U hebt gedaan voor land & volk. U hebt onuitwisbare geschiedenis geschreven, die nooit beklad kan worden. U bent een voorbeeld van een deskundige monetaire autoriteit die Suriname hard nodig heeft i.p.v. een ‘IMF-Deskundige’. Laat U zich niet uit het veld slaan en blijft Uw deskundigheid ten dienste stellen van land en volk. Moge de allerrijkste zegeningen van de Almachtige God op U rusten in uw verder leven! Het zal U goed blijven gaan en nogmaals hartelijk dank!

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May