Japan riskeert meer rampen
12 Jul 2018, 10:30
foto
Reddingswerkers en Japanse militairen zoeken in het puin van een aardverschuiving in de stad Kumano naar vermiste mensen.(Foto's: Reuters)


Japan riskeert zwaarder weer en moet manieren vinden om rampen te verlichten. Dat heeft een regeringswoordvoerder vandaag gezet te midden van intense hitte en watertekorten. De angst dat de weersomstandigheden ziekte veroorzaken onder de overlevenden van de overstromingen en aardverschuivingen van afgelopen week, neemt met rasse schreden toe.

Stortbuien in West-Japan zorgden voor de ergste weersomstandigheden in 36 jaar in het land. Er zijn zo’n 200 mensen omgekomen. Velen onder de slachtoffers leefden in gemeenschappen die al decennia lang bestaan op berghellingen en overstromingsvlakten en die grotendeels ongeschonden zijn gelaten door stormen.

Maar de afgelopen jaren heeft het weer het land zwaar geteisterd, wat vragen oproept over de gevolgen van het broeikaseffect. Tientallen mensen zijn vorig jaar bij een soortgelijke ramp om het leven gekomen.

"Het is een onmiskenbaar feit dat dit soort rampspoed door stortregens, ongekende regen de laatste jaren steeds vaker voorkomt", zei kabinetschef Yoshihide Suga op een persconferentie in Tokio. Het redden van levens was de grootste taak van de overheid, zei hij.

"We erkennen dat het nodig is om te kijken naar de stappen die we kunnen nemen om de schade door rampen als deze zelfs maar een klein beetje te verminderen," stelde hij verder, zonder nader in te gaan op welke stappen de overheid zou kunnen nemen.

Meer dan 200.000 huishoudens hadden een week nadat de ramp toesloeg geen water en vele duizenden mensen waren dakloos. Met temperaturen variërend van 31 tot 34 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid, begon het leven in schoolgymnasiums en andere evacuatiecentra, waar gezinnen zich op matten op de verdiepingen verspreidden, zijn tol te eisen.

Met enkele draagbare ventilatoren in evacuatiecentra zwaaiden veel overlevenden met van alles en nog wat om zich wat koelte te verschaffen. De krappe watervoorziening zorgde ervoor dat mensen niet genoeg vocht kregen, zeiden de autoriteiten. "Zonder water kunnen we niet echt iets opruimen. We kunnen niets wassen, "vertelde een man aan NHK-televisie. De overheid heeft watertrucks uitgezonden, maar de bevoorrading blijft beperkt.

In het zwaar getroffen district Mabi van de stad Kurashiki in de prefectuur Okayama stonden stapels met water beschadigde koelkasten, wasmachines en meubels langs de straten, terwijl bewoners slangen gebruikten om modder uit hun huizen te spoelen.

Niet in staat om deel te nemen aan het inspannende werk brachten Hisako Takeuchi (73) en haar man de afgelopen vijf nachten door op een basisschool die was veranderd in een tijdelijke evacuatiecentrum. "We hebben alleen elkaar en geen familie in de buurt. We zijn niet in staat grote dingen te verplaatsen en we hebben dringend hulp nodig van vrijwilligers," zei Takeuchi.

Premier Shinzo Abe, die vandaag een bezoek bracht aan Kurashiki, beloofde zo snel mogelijk hulp te bieden. Hij is van plan om op vrijdag en het weekend twee andere zwaar getroffen gebieden te bezoeken. Meer dan 70.000 militairen, politie en brandweerlieden zwoegden door het puin in een zoektocht naar lichamen.

Teams gebruikten graafmachines en kettingzagen om het puin van aardverschuivingen te verwijderen en wrakstukken van gebouwen en bomen weg te snijden. Veel gebieden werden diep in de modder begraven, die naar afvalwater rook en in de hitte is verhard.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May