WK 2018: Frankrijk speelt finale
10 Jul 2018, 17:27
Samuel Umtiti gaat boven Marouane Fellaini en kopt de bal tegen de netten; 1-0 voor Frankrijk. (Foto's: Reuters)

Een kopbal van Samuel Umtiti was genoeg om Frankrijk in de finale van zondag te krijgen. Laat in blessuretijd lijkt Corentin Tolisso - ingevallen voor Blaise Matuidi - met een laag schot de voorsprong nog te verhogen, maar Thibaut Courtois redt opnieuw. De Fransen zijn nu een stap verwijderd van hun tweede wereldbeker. De Belgen spelen zaterdag om de derde plaats tegen Engeland of Kroatië.

Frankrijk heeft gedisciplineerd gespeeld. Elke speler heeft zijn deel gedaan. België had voor tweederde van het spel 64% balbezit, maar leek uitgeblust voor wat ideeën betreft. De Rode Duivels hadden negen doelpogingen tegenover negentien van de Fransen. Het enige gevaar in de tweede helft van Belgische kant kwam van een kopbal van Marouane Fellaini. Nadat de Fransen de voorsprong hadden in de 51e minuut, waren ze zelfverzekerd en wisten ze hoe ze het spel gezamenlijk moesten doden. Het is de derde finale voor de Fransen in de laatste zes WK-toernooien –sinds 1998. Geen enkel land deed beter in deze periode, met Duitsland en Brazilië elk twee keer.

Ondanks de kritiek dat Didier Deschamps zijn ploeg te defensief en conservatief laat spelen, blijkt toch weer dat het moment dat de Fransen op voorsprong zijn, ze moeilijk te stoppen zijn. De ploegen gingen de rust in met een 0-0 stand, na enkele pogingen van beide kanten.

Raphael Varane moest hoog op om in de 18e minuut te voorkomen dat het schot van Eden Hazard voorbij Hugo Lloris ging. Hazard zijn poging werd uit de verste hoek door de verdediger van Real Madrid over het doel gekopt. Dan is daar Tony Alderweireld bijna met een treffer. Een hoekschop blijft hangen in de zestien meter van de Fransen. Via Fellaini valt de bal voor de linkervoet van Alderweireld. Hij draait en trapt, maar Lloris redt.

Een half uur in het spel en Olivier Giroud kopt vanuit een vrije trap van Benjamin Pavard naast. Vervolgens krijgt Pavard een kans. Mbappé zet de rechtsachter met een listig balletje alleen voor doel en de verdediger knalt prima. Maar Courtois maakt zich groot en redt met zijn voet.

Na de rust klimt Frankrijk op voorsprong in de 51e minuut. Frankrijk krijgt een hoekschop. Antoine Griezmann krult de bal met zijn linkerbeen dicht bij de paal en Umtiti rijst boven Fellaini zijn volle haardos en kopt voorbij Courtois in de netten. Vijf minuten later faalt Giroud om de stand op te trekken. Mbappé zet Giroud alleen voor doel, maar Mousa Dembélé blokt het schot. De Belgen komen weer opzetten. Dries Mertens – ingevallen voor Dembélé - zet goed op, maar Fellaini kopt naast. In de zes minuten extra tijd lukt het de Belgen niet om het tij te keren zoals ze dat deden tegen Japan in de achtste finale. Toen wisten de Rode Duivels van een 2-0 achterstand, te winnen met 3-2.