Brandstofverhoging Haïti teruggedraaid na heftige rellen
08 Jul 2018, 02:44
foto
Een gemaskerde man steekt autobanden midden op straat in brand. (Foto: Getty Images)


Na heftige protesten vrijdag en zaterdag in Haïti over verhoging van brandstofprijzen, heeft premier Jack Guy Lafontant besloten de maatregel terug te draaien. In hoofdstad Port-au-Prince was het behoorlijk onrustig door rellen die zijn uitgebroken. Wegen zijn gebarricadeerd terwijl tientallen auto's in brand zijn gestoken, melden diverse media. Er zouden zelfs doden zijn gevallen.

De regering had besloten dat subsidie op brandstof wordt afgebouwd. De brandstof zou met 38 tot 50% de lucht in gaan. Dit besluit heeft te maken met afspraken die Haïti gemaakt heeft met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in februari. Het Fonds heeft deze eis gesteld in ruil voor financiële hulp. Haïtianen zijn massaal de straat opgegaan om hun ongenoegen te laten blijken.

Haïti heeft te kampen met een enorm begrotingstekort. De regering moet haar inkomsten verhogen en de uitgaven beperken. Een van de standaard maatregelen van het IMF is om marktconforme prijzen te hanteren. Subsidie op brandstof is een van de grote uitgavenposten.

De Haïtiaanse premier heeft aangegeven dat voorlopig afgezien wordt van de afbouw van de brandstofsubsidie. Ondanks deze mededeling is de rust nog niet teruggekeerd. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geschrapt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May