WK 2018: Droom Rusland is voorbij; Kroatië erdoor
07 Jul 2018, 18:02
foto
Kroatië heeft met penalty's de strijd beslist. Vier van de vijf strafschoppen zijn benut. De Kroaten geven uiting aan hun vreugde. (Photonews)


Verslagenheid bij de thuisploeg in Sochi. Gastland Rusland gaat niet naar huis, maar zal de halve finale ook niet spelen. Het is Kroatië dat via penalty's woensdag tegenover Engeland zal staan woensdag. Ivan Rakitić schiet zijn land naar de overwinning. De Russen hebben twee penalty's gemist, terwijl de keeper Igor Akinfeev een penalty heeft gestopt. De Russische droom is over. De overige twee landen die zich geplaatst hebben, zijn Frankrijk en België die elkaar dinsdag ontmoeten.

Het eerste doelpunt in de laatste kwartfinale wedstrijd staat op naam van Denis Cheryshev. Vanuit een afstand krult hij na een half uur spelen de bal met zijn linkervoet de touwen in. Keeper Danijel Subašić, die drie penalty's van Denemarken heeft gestopt in dit WK, heeft geen antwoord op deze bal.

De Kroaten laten zich niet uit het veld slaan. In nog geen tien minuten komt het antwoord. Andrej Kramarić kopt de bal feilloos in het doel. Hij kreeg de bal aangeleverd van Mario Mandžukić, die zag dat zijn teamgenoot in een gunstige positie is om te scoren. De rust wordt ingegaan met 1:1.

De Kroaten willen zo snel mogelijk scoren in de tweede helft. Er worden verschillende pogingen ondernomen om op voorsprong te komen. Ivan Perišić knalt de bal keihard op het doel, maar de paal staat in de weg. De Russen doen er alles om te voorkomen dat ze tegen een achterstand aankijken. Het lukt Luka Modrić door te breken. De Russische verdediging is op scherp en blokt het schot van Modrić af. Perišić krijgt nog een kans, maar deze bal komt ook tegen de paal aan.

Goalkeeper Subašić met nog enkele minuten te gaan geblesseerd aan zijn hamstring. Aangezien al drie spelers zijn gewisseld, in de reguliere speeltijd, moet Subašić in het doel blijven staan, met het oog op verlenging. Er vallen geen doelpunten in de tweede helft. De wedstrijd wordt verlengd met 2 x 15 minuten.

In de verlenging komt Subašić toch het veld op. Hij lijkt wat te zijn opgelapt. De reserve keeper die opwarmt, wordt niet ingezet omdat Šime Vrsaljko niet meer verder kan door een blessure. Hij wordt gewisseld door Vedran Corluka, de vierde en laatste wissel van Kroatië. In de eerste helft van de verlenging brengt Domagoj Vida Kroatië op voorsprong, 2-1. Hij maakt zich niet druk om de gele kaart die hij krijgt voor het uittrekken van zijn trui. Rusland geeft de moed niet op. Met nog vijf minuten te gaan in de tweede verlenging, zorgt Mário Fernandes vanuit een vrije trap voor de gelijkmaker: 2-2. Penalty's beslissen uiteindelijk dat Kroatië doorgaat naar de halve finale.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May