WK 2018: Engeland in staat Zweedse muur te breken
07 Jul 2018, 10:30
foto
Emil Forsberg zijn doelpunt zorgde ervoor dat Zweden de kwartfinale bereikte. (Foto: AFP)


De grote namen zijn uit het WK-toernooi gewipt, een deel in de achtste finale en een deel in de kwartfinale. Na de uitschakeling van Uruguay en Brazilië gisteren, wordt de strijd om de begeerde beker er een van het oostelijk halfrond. Frankrijk en België komen in de halve finale tegen elkaar uit. De andere halve finalist moet komen uit de wedstrijden vandaag, Engeland - Zweden en Kroatië – Rusland.

Zweden en Engeland staan voor de 25ste keer tegenover elkaar. Voor de derde keer treffen ze elkaar op een WK-toernooi. Van de voorgaande 24 wedstrijden heeft Zweden er zeven gewonnen, Engeland acht en hebben ze negen gelijk gespeeld.

Beide WK-duels waren in de groepsfase en zijn gelijk geëindigd. De partijen speelden hun openingswedstrijd in 2002 1-1 gelijk en daarna 2-2 in de laatste wedstrijd in 2006. Zweden kwam niet op voorsprong in beide wedstrijden, maar presteerde het om terug te komen om driemaal gelijk te maken.

In acht competitieve ontmoetingen, waaronder kwalificatiewedstrijden, heeft Zweden tweemaal gewonnen, Engeland één keer en vijf wedstrijden zijn gelijk gespeeld. De enige competitiewinst van de Three Lions was een 3-2 overwinning op Euro 2012.

De laatste keer dat de partijen elkaar ontmoetten was in een vriendschappelijke wedstrijd in november 2012. Zlatan Ibrahimovic scoorde alle doelen van Zweden in een 4-2 overwinning.

Engeland wordt na de uitschakeling van Brazilië als favoriet gezien om de finale te bereiken op dit toernooi. Statistische heeft Engeland meer WK –knock out duels gewonnen dan was verwacht. Het is de negende keer dat Engeland de kwartfinales heeft bereikt. In 2002 en 2006 toen Engeland de kwartfinales bereikte had het een Zweedse trainer, Sven-Goran Eriksson. Engeland heeft geen knock out wedstrijd gewonnen in een groot toernooi sinds het Ecuador versloeg met 1-0 in 2006.

In dit toernooi is Engeland het enige land dat zijn doel schoon heeft gehouden in zijn voorgaande vier wedstrijden. Harry Kane heeft er al zes doelpunten op zitten in Rusland.

In de Samara Arena is de Zweedse rechtsachter Mikael Lustig niet van de partij. Hij heeft een tweede gele kaart en is geschorst voor dit duel. Hij zal naar verwachting worden vervangen door Emil Krafth. Middenvelder Sebastian Larsson keert echter terug van een schorsing en neemt zijn plaats weer over van voor Gustav Svensson.

Aan de Engelse kant zijn er wat twijfels over aanvaller Jamie Vardy door een blessure die hij opliep in het duel tegen Colombia. Ashley Young is volledig fit na een enkelblessure, terwijl Kyle Walker volledig is hersteld van kramp.

Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ruben Loftus-Cheek en Kyle Walker hebben allen al één gele kaart. Nog een boeking betekent dat ze een mogelijke halve finale voor Engeland zullen missen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May