Financiën: Sinds mei 2016 geen monetaire financiering
06 Jul 2018, 01:36
foto


Het ministerie van Financiën weerspreekt met klem dat er sprake is van monetaire financiering. In een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut wordt benadrukt dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de overheid niet financiert. Financiën wil deze mythe die steeds opduikt, weerleggen.

De overheidsbegroting 2017 sloot af met een tekort van SRD 1.852 miljoen, maar ter financiering zijn absoluut geen gelden van de CBvS gebruikt. Het tekort in 2017 bedroeg 7,3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is een verbetering ten opzichte van 2016 en 2015, verkregen op basis van een beheersing van de overheidsuitgaven en een lichte toename van de overheidsinkomsten, zegt het ministerie.

De tekorten in 2015 en 2016 bedroegen 9,7% en 9,1% van het BBP. Met een lager tekort is er in principe relatief minder financiering nodig. Belangrijk is dat bovendien de monetaire financiering definitief is stopgezet in mei 2016 op basis van een overeenkomst getekend tussen de minister van Financiën en de governor van de CBvS. De cijfers tonen ook uitdrukkelijk aan dat er sindsdien geen sprake meer is van monetaire financiering, voert Financiën aan.

In 2016 en 2017 zijn geen voorschotten opgenomen bij de CBvS. Er wordt juist afgelost op de lening. Er moet ook geen verwarring gemaakt worden met de overheidsrekening bij de CBvS. Dat is geld van de overheid geparkeerd bij de CBvS die haar bankier is. De overheid kan geld opnemen van de rekening om daarmee haar zaken te financieren. Dit is geen geld van de CBvS en het is ook geen monetair geld. De overheid vult haar rekening doordat er bijvoorbeeld inkomsten gestort worden of een lening van een andere instelling of het buitenland ontvangen wordt, stelt Financiën.


U kunt het persbericht met bijbehorende tabellen hier downloaden.
pdf-icon.gif Persbericht_ministerie_Financiën_.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May