Japan: Duizenden geëvacueerd door zware regen
05 Jul 2018, 10:35
foto
Er is voor de komende dagen meer regen voorspeld voor Japan.


Japan heeft vandaag opgedragen tot de evacuatie van duizenden inwoners uit de buitenwijken van zijn oude hoofdstad Kyoto, nadat "historische" regen zijn westelijke regio teisterde. Een man is omgekomen bij het natuurgeweld, terwijl er nog meer regen is voorspeld.

Ongeveer 160.000 mensen zijn geadviseerd de regio te verlaten. Weerdeskundigen hebben gewaarschuwd dat de regenniveaus die zij als "historisch" beschreven, tot zondag kunnen doorgaan.

"Er is grote voorzichtigheid geboden", zei een functionaris van het Japanse Meteorologisch Agentschap (JMA) op een persconferentie. Hij waarschuwde voor mogelijke aardverschuivingen en harde wind.

Een 59-jarige bouwvakker stierf in de westelijke prefectuur van Hyogo nadat hij in een afvoerpijp was gezogen. Twee anderen raakten gewond toen ze hem probeerden te helpen, berichtte de nationale televisie NHK.

In sommige afgelegen delen van Kyoto zijn evacuatieorders uitgevoerd. Persbureau Kyodo zegt dat het daarbij gaat om ongeveer 16.000 mensen. Televisiebeelden toonden de rivier Kamo in het centrum van de stad met hoge waterniveaus. De zware regenval werd veroorzaakt door een zware stroom van vochtige lucht uit het zuiden en de overblijfselen van een tyfoon deze week.

In de afgelopen twee dagen is in sommige delen van het kleinste hoofdeiland van Shikoku neerslag geregistreerd van ongeveer 45,7 cm. In de komende 24 uur is tot 40cm meer voorspeld in sommige gebieden.

Typhoon Prapiroon wervelde deze week door de Japanse Zee voordat hij verzwakte in een tropische depressie. Een andere storm, Typhoon Maria, heeft zich in de Stille Oceaan gevormd en zal waarschijnlijk volgende week sterker worden. Mogelijk gaat het naar de zuidwestelijke eilanden van Okinawa.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May