Geslaagde 1 juli zwemmarathon
04 Jul 2018, 06:28
foto
57 personen hebben zondag deelgenomen aan de traditionele 1 juli zwemmarathon in de Surinamerivier.


De traditionele 1 juli zwemmarathon werd zondag weer gezwommen. Deze 18 km lange route van Domburg naar Paramaribo is de langste en oudste Open Water race in Suriname. De zwemmarathon staat bekend als een niet te onderschatten wedstrijd waarop zwemmers goed voorbereid moeten zijn.

Dit jaar weer was er minder stroming vanuit de rivier met als gevolg dat er minder hard is gezwommen. Het geheel startte ook 1 uur later omdat op een beter getij gewacht werd. De wedstrijd is georganiseerd door de Open Water Commissie van de Surinaamse Zwembond (SZB).

Er waren totaal 60 personen ingeschreven, van wie er 57 sprongen in het water te Domburg. Na 2u 27.48 kwam Enrico Molly als eerste aan en versloeg clubgenoot Neptunes, Hendrik Powdar. Als derde kwam de 28-jarige Jonathan Neslo van De Witte Lotus (DWL) aan die de oudste zwemmer was in de open klasse. Bij de dames finishte Tanya Fernald (DWL) als eerste in een tijd van 2u 40.13. Tweede werd Caithlin Moeslan (VOS) en Anjali Rahan (Neptunes) werd derde bij de dames.

Er zijn naast de open klasse nog verschillende leeftijdscategorieën. Vermeldenswaard is dat Johnny Cheng uit Aruba en Dewperkash Balgobind van Suriname reeds vele malen eerder deelnamen aan deze wedstrijd. Cheng pakte in de klasse 45 jaar en ouder heren de eerste prijs.

Voor sommigen was het na langer dan 20 jaar weer eens meedoen terwijl het voor anderen de eerste keer was! Niets is dan zo leuk als je dan ook direct in de prijzen valt zoals de Nederlandse Ellen Raadschelders, die voor enige tijd hier vertoeft.
Net zoals in 2017 waren Oscar Wirokarto (61) de oudste heer en Yvonne Liems-Hewitt (59) de oudste dame.

De zwemmers vonden de race best wel zwaar maar dat is de uitdaging van zo’n wedstrijd. En dat geldt zowel voor jong als oud!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May