WK 2018: Zwitserland beste kansen voor laatste acht
03 Jul 2018, 10:12
foto
Xherdan Shaqiri schonk Zwitserland de overwinning in de 90e minuut in het duel tegen Servië. (Foto: Reuters)


Zes van de acht landen hebben zich al geplaatst voor de kwartfinales. Vandaag moet duidelijk zijn wie de andere twee finalisten zijn. België, Brazilië, Uruguay, Denemarken, Kroatië en Frankrijk hebben zich al geplaatst. In de kwartfinales treft Uruguay op 6 juli de Fransen, terwijl Brazilië tegenover België staat. Rusland komt op 7 juli tegen Kroatië uit. De teams voor het laatste duel in de kwartfinales moet vandaag duidelijk zijn.

Zweden en Zwitserland strijden in het Krestovsky Stadium om een van de twee laatste plaatsen in de laatste 8. Het is 24 jaar geleden dat Zweden een knock-outwedstrijd won bij het WK, terwijl tegenstander Zwitserland in dit stadium geen doelpunt heeft gescoord sinds 1954. Maar ondanks die beperking zullen beide partijen realistische ambities hebben om de laatste horden in Rusland te bereiken.

De Zwitsers staan als zesde op de FIFA-ranglijst. Zweden staat in de achtste finale dankzij zijn indrukwekkende overwinning op Mexico in het laatste groepsduel, 3-0. Het is de grootste overwinning van Zweden tijdens een WK sinds 1994. De Zweden hadden slechts 24,5% balbezit tegen de Duitsers en 33,5% tegen de Mexicanen, en zijn blij om diep te zitten en te spelen op de tegenaanval. "Wat maakt het uit?" zegt middenvelder Albin Ekdal. "We kunnen het beste maximaliseren. We kunnen niet concurreren met Frankrijk of Spanje als het gaat om de behendigheid van de bal, maar gelukkig wordt voetbal niet bepaald door 'tiki-taka'-passes.'

Zweden en Zwitserland staan voor het eerste tegenover elkaar in een groot toernooi. De meest recente ontmoeting was een 1-1 gelijkspel in een vriendschappelijke wedstrijd in Malmö in 2002.

De laatste keer dat Zwitserland, Zweden versloeg was Roy Hodgson de trainer. Hij leidde het team naar een 4-2 overwinning in een EK- kwalificatiewedstrijd in Berne in oktober 1994. Zweden is sindsdien ongeslagen in de drie ontmoetingen.

Vandaag stelt Zweden hetzelfde elftal op als tijdens zijn laatste twee groepswedstrijden. Er zal sowieso één vervanging zijn, omdat middenvelder Sebastian Larsson is geschorst. Hij zal waarschijnlijk worden vervangen door Oscar Hiljemark of Gustav Svensson.

De echtgenote van de Zweedse aanvoerder Andreas Granqvist moet dinsdag bevallen, maar hij heeft laten doorschemeren dat hij zal spelen, ongeacht eventuele ontwikkelingen.

Zwitserland zit zonder twee van zijn vier vaste verdedigers. Fabian Schar en aanvoerder Stephan Lichtsteiner zijn geschorst voor één duel.

Michael Lang vervangt Lichtsteiner als rechtsachter, terwijl Johan Djourou of Nico Elvedi de plaats van Schar zullen innemen. Noch Haris Seferovic, noch Mario Gavranovic hebben indruk gemaakt, dus is het even afwachten wie de leiding neemt tegen de Zweden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May