WK 2018: België in allerlaatste secondes naar kwart finale
02 Jul 2018, 17:04
De Rode Duivels kunnen hun geluk niet op. In de laatste minuut wordt Japan verslagen. Het is 3-2 geworden voor België. (Foto's: Reuters)

Aan drama ontbreekt het niet op het WK. België ziet kans om in de laatste seconden van blessuretijd het winnende doelpunt te scoren. Japan dat met 2-0 voorstond, kan met opgeheven hoofd Rusland verlaten. De Japanners hebben een sterke partij gespeeld, maar de Rode Duivels zijn letterlijk een maat groter. De 0-2 achterstand wordt omgezet in 3-2. België gaat naar de kwartfinales. De wedstrijd is een thriller geworden. Weer blijkt dat geen enkel land onderschat mag worden. België kruipt door het oog van de naald. Brazilië wacht op de Belgen in de kwartfinale.

België domineert de eerste helft, maar Japan laat ook blijken dat het zich niet gemakkelijk gewonnen zal geven en vooral niet onderschat moet worden. In de eerste minuut onderneemt Shinji Kagawa een doelpoging, maar de bal gaat ernaast. De Belgen schieten ook enkele ballen op het doel af, maar Japan is als de kippen erbij. De Japanse verdedigers laten Romelu Lukaku geen moment vrijlopen.

Enkele flitsende aanvallen van Lukaku en Dries Mertens verdwijnen in handen van de Japanse keeper Eiji Kawashima. De Japanners blijven ook kansen creëren. Aan het eind van de eerste helft is het bijna 1-0 voor Japan. De Belgische keeper Thibaut Cortois kan redding brengen. De rust wordt doelpuntloos ingegaan.

De tweede helft is nauwelijks drie minuten oud of Genki Haraguchi laat het net van België trillen. De Rode Duivels laten zich niet kisten. De Belgische aanvoerder Eden Hazard knalt keihard richting doel. De paal houdt de bal tegen. Wie gedacht had dat het om een lucky goal gaat van Japan, komt er bedrogen uit. In de 52e minuut is het weer raak. Takashi Inui krult de bal met een prachtige afstandsschot in het doel. Het is 2-0 voor Japan.

België herpakt zich en blijft beuken op het doel. Dan is het Jan Vertonghen die met nog twintig minuten te gaan in reguliere speeltijd een fraai doelpunt inkopt voor België. Het is 1-2 en België heeft weer hoop. De ene na de andere aanval wordt ondernomen door de Rode Duivels. Invaller Marouane Fellaini maakt goed gebruik van zijn lengte en kopt in de 74e minuut de gelijkmaker. België kan zijn geluk niet op: 2-2. In de laatste minuten kogelen Lukaku en Vertonghen de bal richting doel, maar de keeper is op zijn plek. Met nog geen minuut te gaan in blessuretijd beslist België de strijd. Invaller Nacer Chadl is de held van België geworden. Hij scoort de beslissende goal, terwijl nagenoeg iedereen al denkt dat er een verlenging zal komen.