WK 2018: Brazilië wint, Suriname opgelucht
02 Jul 2018, 13:12
Neymar opende de score voor de Brazilianen in de Samara Arena. (Foto: Reuters)

De straten zijn leeg in Groot Paramaribo en omstreken. Na 90 minuten begint het te knallen, vuurwerk wordt afgeschoten. Brazilië is erdoor. De angst dat Brazilië zijn Zuid-Amerikaanse favorieten, Argentinië, zou volgen, is weg. De Goddelijke Kanaries gaan niet dezelfde weg op als Messi en co, Portugal en Spanje. Brazilië is de enige grote naam die tot nog toe de kwartfinales van dit toernooi heeft bereikt.

Brazilië heeft zich stug gewerkt tegen de vinnige Mexicanen en heeft zich in aanvallen en verdediging consistenter getoond. Met doelpunten van Neymar en de ingevallen Roberto Firmino, schieten ze zich verdiend naar de laatste 8. Eindelijk kregen de fans een glimp van de Brazilianen te zien, waar ze lang op gewacht hebben.

De eerste helft is levendig. Op enkele kansen na van de Brazilianen die even konden doorprikken door de Mexicaanse verdediging is het niet verder gekomen. De Mexicanen die eerst sterk begonnen aan het duel, moesten zich uiteindelijk alleen inzetten om te voorkomen dat de bal Guillermo Ochoa passeerde. De Mexicaanse goalie had geen onverdienstelijke eerste 45 minuten. Hij moet zich nog uiterst uitrekken om te voorkomen dat een schot van Neymar doel trof. Partijen gaan rusten met 0-0.

In de tweede helft gaat het er fel aan toe. Partijen lijken duidelijk niet te spelen voor de penaltyreeks. Neymar krijgt in de 40e minuut na een fout van Edson Alvarez een vrije trap buiten de 16 meter. Zijn poging mist de boven linkerhoek. Gabriel Jesus zijn schot met links van de linkerkant van de 16 meter wordt door Ochoa gestopt. Phillippe Coutinho was de aangever van de bal.

Tien minuten later is het raak. Neymar schiet met rechts van dichtbij binnen. Na een knappe pass van Willian, mist Gabriel Jesus binnen te trappen, maar Neymar die precies achter hem komt aanlopen, verzilvert, 1-0 voor Brazilië.

Mexico weet dat het aan zet is. Een poging van Hirving Lozano wordt afgeblokt. Het schot van Carlos Vela wordt door doelman Alisson Becker getikt over het doel. Willian die goed op dreef is, lanceert een schot op doel, maar weer redt Ochoa. Weer is het Willian die Neymar aanspeelt in de 68e minuut, maar Ochoa maakt zich groot.

Mexico blijft zoeken, maar de Braziliaanse verdediging houdt stand. Alisson hoefde nog geen handvol keer in actie te komen. De schoten van de Mexicanen zijn niet echt doelgericht.

Met nog twee minuten in reguliere speeltijd, vergroot de twee minuten eerder ingevallen Firmino, de achterstand van de Mexicanen. Dit keer is Neymar de aangever. Hij gaat recht op Ochoa af, die nog een teen ertussen krijgt. De goalie kan niet voorkomen dat Firmino vervolgens simpel kan intikken, 2-0. De zes minuten extra tijd brengen geen verandering in de score. Het is de Mexicanen niet gelukt de ban van de achtste finale te verbreken. Het is de zevende keer op rij dat ze in een WK-toernooi in de achtste finale worden uitgeschakeld.