Linkse presidentskandidaat wint verkiezing Mexico
02 Jul 2018, 03:16
foto
Andrés Manuel López Obrador heeft volgens de exitpolls de presidentsverkiezing in Mexico gewonnen. (Foto: Facebook)


De links-nationalistische kandidaat Andrés Manuel López Obrador (64) heeft de presidentsverkiezingen van zondag in Mexico gewonnen. De conservatieve Ricardo Anaya, zijn belangrijkste tegenstander, heeft zijn nederlaag reeds erkend. Volgens de exitpolls is José Antonio Meade op de derde plaats. Hij is partijgenoot van de zittende president Peña Nieto en heeft López Obrador al gefeliciteerd met de overwinning. De Mexicanen hebben gekozen voor verandering. Na decennia krijgt Mexico weer een linkse president. De definitieve resultaten worden later op de dag verwacht.

De uitslag is zoals verwacht werd. In de peilingen had López Obrador, voormalig burgemeester van Mexico-Stad, een ruime voorsprong. Hij heeft in 2006 en 2012 een gooi gedaan naar het presidentschap, maar beide keren haalde hij het niet. López Obrador heeft de zware taak op zich om de grootschalige corruptie en drugskartels in het land aan te pakken. Hij noemde zijn zege een overwinning op corruptie. Bestrijden van armoede staat eveneens hoog op de agenda van de aankomende president.

Mexico heeft een bloedige verkiezingscampagne achter de rug. Ruim 130 politici en journalisten zijn in Mexico vermoord. De ruim 89 miljoen stemgerechtigde Mexicanen hebben behalve voor een nieuwe president ook gestemd voor nieuwe senatoren en leden van de Kamer van Afgevaardigden. Het gaat om ruim 3.000 posten op regionaal en lokaal niveau. Deze verkiezingscampagne is een van de bloedigste in de geschiedenis van het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May