WK 2018: Spanje zal willen domineren
01 Jul 2018, 10:30
foto
Ofschoon Spanje de meeste kansen krijgt om de kwartfinales te bereiken, heeft La Roja zijn vorm waarmee het wordt geassocieerd nog niet getoond op het toernooi. (Foto: Reuters)


In het Luzhniki Stadium komen gastland Rusland en Spanje vandaag tegen elkaar uit in de kwartfinales. Twee kwartfinalisten zijn al bekend, Frankrijk en Uruguay. Spanje is ongeslagen sinds het op Euro 2016 heeft verloren tegen Italië. La Roja moet echter nog steeds de onstuimige raken waarmee het gewoonlijk wordt geassocieerd. Rusland zou het team kunnen zijn, waar tegen ze helemaal in hun spel komen. Spanje zal zeker proberen de bal te domineren.

La Roja leidde het toernooi voor gemaakte pass pogingen (2.294) en het voltooide (2.089) in de groepsfase. Spanje heeft bijna 300 meer passes gemaakt dan welk ander land dan ook op het toernooi. Het had ook 41 schoten uit het open spel, 15 meer dan zijn tegenstanders, en creëerde 42 doelkansen, 24 meer dan de Russen.

Het thuisteam heeft echter als Trojaanse paarden gewerkt en is klinisch geweest toen de kansen op de loer lagen. Met 18 kansen gecreëerd staat Rusland onderaan gerangschikt op dit toernooi. En toch zijn de Russen er in geslaagd om acht doelpunten te scoren, terwijl ze qua afstand gerangschikt in de groepsfase (331km) op de derde plaats eindigden. Aangevuurd door een menigte van 80.000 mensen, kunnen de Spaanse spelers meer kilometers afleggen.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 heeft Rusland Spanje nooit verslagen. In hun meest recente ontmoeting haalde Rusland een 3-3 gelijkspel tijdens een vriendschappelijke in november. Spanje heeft 10 doelpunten gescoord in zijn laatste drie wedstrijden tegen Rusland - zeven tijdens twee wedstrijden op Euro 2008 en drie vriendschapswedstrijden in november.

Rusland verloor ook drie keer van Spanje in recente grote toernooien. De Russen verloor in de groepsfase (4-1) en halve finales (3-0) op Euro 2008, en de groepsfase van Euro 2004 (1-0).

Stanislav Cherchesov, de Russische coach zegt: "Spanje speelt voetbal dat voor ons duidelijk is. Het is moeilijk om manieren te vinden om ermee om te gaan, maar we zullen het proberen." Hij legt uit "We hebben gespeeld tegen de mannen van de voormalige Spaanse hoofdcoach Julen Lopetegui en nu kunnen we veranderingen onder Fernando Hierro zien, ik zal niet in detail treden, maar het team speelt anders."

Spanje is van plan met doelman David de Gea te starten ondanks enige kritiek op zijn prestaties tot nu toe. Marco Asensio zou David Silva kunnen vervangen in de aanval, terwijl Spanje moet beslissen of het Sergio Busquets gaat inzetten. Busquets heeft al een gele kaart.

De Russische Igor Smolnikov is geschorst na zijn rode kaart tegen Uruguay, dus zou Mario Fernandes op rechtsachter kunnen spelen. Aleksandr Golovin, Fedor Smolov en Yuri Gazinsky hebben allemaal al een gele kaart.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May