Naschoolse (op)voeding
02 Jul 2018, 11:57
foto


De kwestie rond de naschoolse opvang ligt velen nog ‘vers’ in het geheugen. Tot op heden zijn diverse belanghebbenden niet (uit)betaald voor geleverde diensten en is er nog heel veel ruis. Er is zovéél gerommeld dat de president tot in het hoogste college van Staat heeft aangegeven dat het een 'nyang patu' is geweest. Als ik mij óók nog kan herinneren, was er een (CLAD) onderzoek naar de vermeende malversaties aangekondigd, echter is die tot op heden uitgebleven.

Op een onlangs gehouden persconferentie, heeft de vader des lands zich (onbewust) versproken door aan te geven dat in het komende schooljaar wederom gestart zal worden met de naschoolse opvang. Hij werd echter (door zijn echtgenote) gecorrigeerd door aan te geven dat het niet om naschoolse opvang, maar om naschoolse voeding gaat.

Als burger van dit land ben ik enorm verheugd met dit initiatief! Ik denk dat (sommige) ouders ook erg ingenomen zijn en dit ten zeerste toejuichen. De situatie in het land is zeker op economisch gebied absoluut niet rooskleurig en (sommige) ouders hebben het best moeilijk om (de juiste) voeding op tafel te leggen voor hun kinderen. Het is bijna elke dag een enorme klus aangezien de kosten voor levensonderhoud in de afgelopen tijd dusdanig zijn opgelopen.

Voedsel is één van de basisbehoeften van de mens en zeker voor kinderen in de groei. Onze voeding moet bijdragen aan een goede ontwikkeling. Wat wij (dagelijks) consumeren, is van vitaal belang voor onze gezondheid. Voeding moet daarom niet alleen lekker, maar zeker ook wel gezond zijn. Wanneer er straks voeding aangeboden zal worden, is het belangrijk om aandacht hieraan te schenken. Het (wekelijks) menu moet zeer gevarieerd zijn en wel overeenkomstig de bekende voedingspiramide van Maslow. Het is daarom te hopen dat zij die de voeding zullen (voor)bereiden over de nodige kennis én expertise beschikken en niet gewoon “vriendjes” zijn die geaccommodeerd worden om geld te verdienen want dan zal er geen verschil zijn met de nu stopgezette naschoolse opvang. In het verlengde van het bovenstaande hoop ik daarom van harte dat dit niet een of andere politieke stunt is, maar een welgemeende geste naar onze kinderen, de toekomst van dit land. Menigeen is de mening wel toegedaan dat dit alles pure politiek is, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Gezonde voeding is belangrijk voor (onze) kinderen en hun toekomst en toch zijn er velen die het (dagelijks) moeten ontberen. Er zijn er tot op heden kinderen die zonder brood naar school gaan en bij thuiskomst ook niet over (gezonde) voeding beschikken. Met dit initiatief wordt zeker het laatste enigszins weggewerkt. Volgens aankondiging komt de opvang dus weg te vallen en gaat in deze alleen om de verstrekking van voeding na reguliere schooltijd. Voeding (op)halen en huiswaarts keren is al u mij vraagt wel heel erg jammer omdat juist het stukje 'op' voor de voeding heel dringend van node is. Dat bijna elke dag te merken op onder andere sociale media. Van vechtpartijen tot (orale) seks en wat dies meer zij. Onze kinderen misdragen zich enorm en zien dat vaak genoeg ook nog als normaal.

Ik ken de structuur van de oude naschoolse opvang niet, maar het zou wel fijn zijn als er in de naschoolse activiteiten, voldoende aandacht werd besteed aan bijvoorbeeld de Basic Life Skills. Onze kinderen hebben het heel erg hard nodig!
Ik wil daarom besluiten door op te merken, dat onze kinderen méér dan (alleen) voeding nodig hebben. De 'op' ervoor is eveneens belangrijk. We moeten de opvoeding zodanig vormgeven, dat het doel welke daarmee beoogd wordt, daadwerkelijk wordt bereikt. Voeding is goed, maar opvoeding is beter! Laten we kijken hoe wij ze daarin tegemoet kunnen komen. Het zal voor hun een plus, maar voor de maatschappij zeker winst betekenen.

Nathalie Valpoort BSc.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May