VHP: Verzetten tegen elke vorm van slavernij
01 Jul 2018, 02:42
foto


Vandaag herdenken wij, 155 jaar afschaffing van de slavernij, Keti Koti. Het herdenken van de afschaffing van de slavernij betekent voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP): het verzetten tegen elke vorm van slavernij, in ons zelf, in onze gemeenschap alsook wereldwijd.

We hebben kort hiervoor ook 145 jaar Hindostaanse immigratie gehad. Op 9 augustus herdenken wij 128 jaar Javaanse immigratie en op 20 oktober 165 jaar Chinese immigratie. De VHP heeft deze bigi yari’s in haar partijcentrum ‘de Olifant’ herdacht en gevierd door een culturele dag te houden afgelopen zaterdag 23 juni.

Op die dag waren de woorden van de voorzitter van de VHP, Chan Santokhi met recht “dat de ‘bigi yari’s geen toevalligheid zijn, maar een voorbestemming waar we uitputtend gebruik van moeten maken. De verschillende bevolkingsgroepen zijn naar Suriname gebracht om het land te helpen opbouwen. De ene iets later dan de ander en de ene onder veel dramatischere omstandigheden dan de ander. Anno 2018 is het doel nog steeds hetzelfde, namelijk ons geliefd en mooi land opbouwen, alleen, nu niet meer afzonderlijk, maar GEZAMENLIJK!"

Met ons allen hebben we een vrij lange en moeizame ontwikkeling gekend, alvorens geaccepteerd te worden als volwaardige staatsburgers. We zijn er nog niet. Wij leven nu al respectievelijk, 165, 155 en 145 en 128 jaar samen met elkaar. We moeten naar een hoger niveau van samenwerken op elk gebied ten voordele van Suriname en toekomstige generaties.

Herdenking van de afschaffing van de slavernij, is een moment om terug te kijken naar het verleden zodat we lessen kunnen leren uit het verleden om een betere toekomst op te bouwen. Een toekomst opbouwen met respect voor elkaar en elkaars opvattingen. Een respect, dat gebaseerd moet zijn op vrijheid.
De VHP past zich steeds aan, aan de maatschappelijke ontwikkelingen getuige het transformatieproces waarin de partij zich bevindt sinds 2010. De transformatie zowel binnen als buiten de partij zijn toegesneden op nieuwe ontwikkelingen en omstandigheden van Suriname en de wereld waarin we leven.

De VHP heeft gekozen voor een landelijke positionering in alle districten met traditionele VHP’ers en nieuwe niet-traditionele VHP’ers, als weerspiegeling van de Surinaamse samenleving. Zoals de huidige voorzitter van de VHP dat noemt: de bromtji dyari met verschillende soorten en kleuren van bloemen, die bij elkaar passen en niet op elkaar parasiteren, maar die elkaar juist aanvullen.
Het motto van de VHP is: 'Alleen Sterk, Samen Sterker'. Het woord 'samen' drukt op een eenvoudige en directe manier de betrokkenheid van een ieder uit: samen overleggen, zich samen door elkaar laten inspireren. Samen, in gelijkwaardigheid, staan voor dezelfde taak.

De VHP roept op tot een bezinningsvolle ‘Dag der Vrijheden’ voor bevrijding uit de nieuwe ketenen van onderdrukking en uitbuiting, en wel uit die van armoede en corruptie, en wenst de Surinaamse natie ‘wan Switi Keti-Koti’ toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May