PL begint weekendwinkel om volk tegemoet te komen
28 Jun 2018, 06:34
foto
Partijleden werken samen aan een sociaal project. Met de weekendwinkel brengt de PL haar sociale kracht en de gotong royong gedachte tot uiting.


Om in deze moeilijke tijd de samenleving tegemoet te komen, opent de Pertjajah Luhur (PL) zaterdag haar weekendwinkel, waar ze ruim 50 stuks goederen tegen kostprijs zal verkopen. De goederen variëren van rijst en spijsolie tot sardines, groente en vis.

In de winkel zullen ook andere artikelen tegen de normale prijs worden aangeboden, maar de 50 goederen die tegen de kostprijs zullen worden verkocht zijn producten die essentieel zijn in elk huishouden. “We gaan geen pakketten verstrekken, maar mensen leren om zelfstandig te zijn. Landbouwers die producten hebben, mogen dat aan ons verkopen en wij verkopen die verder tegen de kostprijs,” legt PL-voorzitter Paul Somohardjo uit. Zo is rijst in bulkverpakking in Nickerie gekocht en zal deze in kleinere verpakkingen doorverkocht worden.

Om de kosten te drukken zullen de meer dan 200 kernen beurtelings de weekendwinkel bemannen. Degenen die vrij zijn worden gevraagd te helpen bij het verpakken van rijst, suiker, aardappelen en andere producten. “We mogen een verlies lijden van ongeveer SRD 1000, maar niet meer dan dat. Dat geld zullen we moeten besteden aan bijvoorbeeld benzine voor het ophalen van de producten”, rekent Somohardjo uit. Hij benadrukt daarbij dat de winkel er niet is om winst te maken, maar een sociaal karakter draagt. De weekendwinkel is elke zaterdag en zondag open van 9.00 – 16.00 uur en toegankelijk voor eenieder. De PL-voorzitter zegt dat het een pilotproject betreft, dat bij succes ook in de andere districten zal worden geïntroduceerd. Een ander project is het wekelijks gedenken van een sociale instelling. “Wij zouden graag willen koken voor weeshuizen en bejaardentehuizen. Wij geven de spullen aan de kernen, die zullen koken en de tehuizen extra verwennen”, geeft Somohardjo aan.

Intussen gaat het politieke werk door. De partij zal binnenkort overgaan tot het installeren van ressortbesturen. Wanica bijvoorbeeld telt zeven ressorten en in elk zal een ressortbestuur worden samengesteld. Daarna zal een districtsbestuur worden geïnstalleerd en van daaruit zal men overgaan tot het samenstellen van het hoofdbestuur, waarvan de verkiezingen in december dit jaar plaatsvinden. Somohardjo benadrukt dat in de besturen personen zullen worden opgenomen die niet alleen in naam actief zijn, maar die zich ook daadwerkelijk inzetten. Voorts zullen lezingen en trainingen worden verzorgd aan personen die de partij straks zullen vertegenwoordigen op ressort-, district- en parlementair niveau.

“Voor ons is het belangrijkste het voorkomen van verraad. Daarom is een advocaat nu bezig met het kaalplukcontract,” zegt Somohardjo. Mensen kunnen nog wel kunnen overlopen, maar dan betalen ze zich blauw. Ook bestaat de mogelijkheid dat de partij waar hij of zij naar overloopt de kosten betaalt, beseft de politicus. “Het gevaarlijkste voor ons is dat wanneer iemand weer overloopt, men de partij niet meer zal vertrouwen. Daarom geven we dat de hoogste prioriteit. Iemand kan een titel hebben, maar moet ook betrouwbaar zijn. De rr en dr zijn ook belangrijk, want ook die moeten betrouwbaar zijn. Die moeten idealen van de partij kunnen naleven”, stelt Somohardjo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May