81% kinderen tussen 2 en 14 ondergaat vorm van geweld
27 Jun 2018, 22:41
foto
Sylvia Fouet, vertegenwoordiger van Unicef voor Suriname en Guyana, overhandigt de rapporten aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. (Foto: DNA)


Sylvia Fouet, vertegenwoordiger van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) voor Suriname en Guyana, heeft dinsdag twee samenvattingen van het onderzoek naar geweld tegen kinderen; het moeder- en scholierenonderzoek, overhandigd aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons. Dit is het derde project dat door De Nationale Assemblee en het Unicef succesvol is uitgevoerd.

Tijdens het gesprek over vervolgactiviteiten, heeft de voorzitter het voorstel gedaan om het probleem van de tienerzwangerschappen door een gericht meerjarenprogramma, aan te pakken.

Het Violence Against Children-onderzoek is in 2017 uitgevoerd door het Instituut for Graduate Studies (IGSR), in opdracht van DNA met ondersteuning van Unicef Suriname. Het onderzoek omvat geweld tegen kinderen in detentie, geweld tegen kinderen met een beperking, kinderen in zorginstellingen en geweld tegen kinderen en dienstverleners. Het onderzoek bevat ook een analyse van de nationale respons: bestaande wetgeving, instituten, programma’s en beleid voor bescherming van kinderen. Het totale pakket van de rapporten wordt binnen een maand beschikbaar gesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat 81% van kinderen (2-14 jaar oud) tenminste één vorm van gewelddadig psychisch of fysiek geweld ondergaan; straf door een lid van het huishouden en 60% zijn onderworpen aan fysieke straffen. Het geweld in het basisonderwijs is opmerkelijk hoog (47%) vergeleken met het secundair onderwijs. Pesten is ook het hoogst in het basisonderwijs (35%). Fysiek en psychologisch geweld thuis wordt meestal door ouders, vaker de moeder, gepleegd.

Geweld wordt vaak gezien als onderdeel van de opvoeding thuis en wordt sociaal geaccepteerd door ouders en kinderen. Geregistreerd geweld is slechts het topje van de ijsberg. Het aantal kinderen dat jaarlijks fysiek geweld ervaart waarbij sprake is van verwondingen, wordt geschat op 5.000, de omvang van seksueel geweld wordt geschat op 8.000 per jaar.

Met de steun van Unicef Suriname heeft de regering actie ondernomen om dit probleem aan te pakken.' Ik ben Suriname’ (IKBeN), is het integrale netwerk voor kinderbescherming, bestaande uit het kabinet van de first lady, het parlement, alle ministeries en Unicef, opgericht om op een geïntegreerde manier te werken aan de bescherming van kinderen. Het netwerk wordt geleid door het ministerie van
Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Met de officiële publicatie van de rapporten, zijn de volgende stappen om de gegevens te gebruiken voor beleid en wetgeving. Er zullen ook bewustwordingscampagnes worden uitgevoerd via onder andere sociale media met het parlement, Unicef en haar partners voor kinderbescherming, meldt de voorlichting van DNA.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May