Joe Jackson, vader muzieklegende Michael overleden
27 Jun 2018, 19:19
foto
Joe Jackson, de patriarch van de Jackson-familie is overleden. Hij werd 89 jaar. (Foto: Reuters)


Joe Jackson, de vader van muzieklegendes Michael en Janet Jackson, is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij is vanochtend vroeg overleden, nadat hij in het ziekenhuis lag voor terminale alvleesklierkanker. Zijn dood komt slechts twee dagen na de dood van zijn zoon Michael Jackson negen jaar geleden.

Zijn kleinzoon, Taj Jackson, heeft zijn dood in een tweet bevestigd. De patriarch van de Jackson-familie speelde een grote rol in de carrières van The Jackson 5 en Michael en Janet Jackson.

Vijf zonen - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael - werden de Jackson 5, soms vergezeld door de jongere broer Randy, die ook een solocarrière nastreefde.

Drie dochters - LaToya, Rebbie en, de beroemdste, Janet - vormden allemaal hun eigen popcarrières onder leiding van Jackson, met verschillende niveaus van erkenning.
Jackson was de architect van de vroege successen van zijn kinderen, maar sommigen van hen zouden later zeggen dat hij hen dreef met een ijver die grensde aan misbruik, met Michael en anderen het hadden over pesten, fysiek misbruik en straf werkschema's.

Jackson gaf later toe dat hij Michael had geslagen, maar ontkende dat het gecategoriseerd kon worden als een pak slaag. "Ik heb hem met een roede en een riem gemept. Ik heb hem nooit geslagen. Je slaat iemand met een stok", vertelde hij in 2003 aan de BBC. Het interview haalde de krantenkoppen nadat Jackson op een vraag over Michael antwoordde: "We geloven niet in homo's. Ik kan ze niet dulden."

De Jackson-familie was in de loop der jaren beroemd door hun interne strijd, die vaak publiekelijk werd gevoerd. Van verschillende vervreemdingen en ruzies over geld die tot bij de rechtbanken werden uitgevochten.

Toen hij tegen de Daily Mail sprak voordat zijn vader op woensdag stierf, zei Jermaine Jackson dat sommige leden van het gezin in zijn laatste dagen geen toegang tot Jackson konden krijgen. "Niemand wist wat er gaande was - we zouden niet moeten smeken, pleiten en ruzie maken om onze eigen vader te zien, vooral in een tijd als deze," zei hij. "Het heeft ons pijn gedaan. We kregen niet te horen waar hij was en werden in het ongewisse gelaten over zijn toestand."

Jackson werd geboren in 1928 in Fountain Hill, Arkansas en was de oudste van vijf kinderen. Hij beschreef zijn eigen vader, een professor aan de universiteit, als een dominante en strikte persoonlijkheid.

Jackson koesterde de ambitie om bokser te zijn en speelde later gitaar met een bluesband, The Falcons, maar slaagde er niet in een opnamedeal te winnen. In 1949 trouwde hij met Katherine Scruse, een voormalige klasgenoot van de Washington High School in East Chicago, Indiana, die hun kinderen opvoedde, terwijl Jackson bij een plaatselijke staalfabriek werkte.

In 1957 verloren ze een kind, Brandon, die dood werd geboren.Hij zou Marlon's tweelingbroer zijn geweest. Tijdens de jaren 1960, nam Jackson de controle over de ontluikende muzikale inspanningen van zijn zonen en de Jackson 5 werd geboren. In 1967 gingen ze een contact aan met Motown records.

De Jackson 5 versplinterde toen Michael's solocarrière begon, en hij distantieerde zich van het management van zijn vader. Joe Jackson concentreerde zich in plaats daarvan op zijn dochter Janet, die een enorme ster ging worden.

Naar verluidt had Jackson een decennialange buitenhuwelijkse affaire met Cheryl Terrell, een secretaresse die 20 jaar jonger was. Het paar had een dochter, zijn 11e kind, Joh'Vonnie, die nu 43 is, maar Jackson bleef altijd getrouwd met Katherine. Hij wordt overleefd door Katherine, die 88 is, en negen van zijn 11 kinderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May