WK 2018: Costa Rica houdt Zwitserland in evenwicht
27 Jun 2018, 17:09
Kendall Waston maakte de eerste treffer voor Costa Rica op WK 2018
(Foto: Reuters)

Het Nizjni Novgorod stadion in de gelijknamige speelstad was het strijdtoneel van Zwitserland en Costa Rica. Zwitserland had reeds 4 punten en mocht bij een gelijkspel verder, mits Servië niet won van Brazilië. Costa Rica stond zonder punten op de laatste plaats in deze groep en wilde Rusland niet zonder punten verlaten, dus werd het een aantrekkelijke wedstrijd. Na een 1-0 ruststand voor Zwitserland, werd het uiteindelijk 2-2. Hierdoor is Zwitserland evenals Brazilië geplaatst voor de achtste finales.

Costa Rica begon sterk aanvallend en beheerste het eerste kwartier. Los van een vrije trap in de 1e minuut, liet Zwitserland niet veel zien en leek het initiatief zelfs over te laten aan Costa Rica. Het duurde tot de 16e minuut voordat het eerste Zwitserse schot viel. Toch waren het de Europeanen die na ruim een half uur de leiding namen via Blerim Dzemaili: 1-0. Luttele minuten later had Dzemaili de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar de verdediging hield stand. Aangezien er in het laatste kwartier geen wapenfeiten meer waren, gingen de Zwitsers aan kop, de rust in.

Na de interval leek Costa Rica ontketend. De Zwitserse verdediging werd zwaar onder druk gezet en bezweek na ruim 10 minuten toen Kendall Waston middels het hoofd, het evenwicht herstelde: 1-1. Hierna had Costa Rica nog ettelijke kansen om de leiding te nemen, maar het ontbrak de aanvallers aan koelbloedigheid.

In de 88e minuut ging Zwitserland andermaal aan kop toen Josip Drmic doelman Keylor Navas het nakijken gaf. Costa Rica bleef strijden voor een beter resultaat en werd beloond toen de arbiter in blessuretijd naar de penaltystip wees. Bryan Ruiz schoot Costa Rica vanaf 11 meter langszij en stelde zo een punt in de wacht: 2-2.

Dit gelijkspel is voldoende voor Zwitserland om na Brazilië, door te gaan naar de achtste finales.