WK 2018: Brazilië klaart klus en is groepswinnaar
27 Jun 2018, 17:30
Paulinho tipt de bal over doelman Vladimier Stojkovic, 1-0 voor Brazilië. (Foto: Reuters)

Brazilië heeft gedaan wat regerend wereldkampioen Duitsland eerder op de dag niet is gelukt. De Goddelijke Kanaries hebben zich mede dankzij hun 2-0 overwinning op Servië geplaatst als groepswinnaars. Zwitserland dat zijn duel met Costa Rica 2-2 gelijk speelde gaat als tweede in Groep E naar de volgende ronde. Voor Servië en Costa Rica is het WK-toernooi voorbij.

De Brazilianen gaan vanaf het eerste fluitsignaal in de aanval en kunnen op momenten goed uitbreken. Ondanks het vroege uitvallen van Marcelo –in de 10e minuut- heeft Brazilië zich professioneel gehouden. De vele valpartijen van Neymar bleven uit, ofschoon hij wel aardig in de luren werd gelegd. Filipe Luis toont zich een goede vervanger van Marcelo.

In de 36e minuut trillen de netten van Vladimier Stojkovic voor de eerste keer. De Servische muur is gekraakt. De Brazilianen breken uit dankzij een schitterende loop uit de diepte van Paulinho. Phillippe Coutinho geeft hem een perfecte bal in zijn pad. Goalie Stojkovic loopt uit en vindt zichzelf in niemandsland. Paulinho lobt de bal over hem heen de netten in, 1-0. Het is zijn achtste doelpunt in het shirt van Brazilië in de laatste 18 wedstrijden.

Bij de Serviërs komt het fysiek gevaar van Aleksander Mitrovic, maar hij wordt goed in bedwang gehouden. Op slag van rust probeert Neymar het nog eens vanuit een absurde hoek, wijd op links. Hij lobt de bal naar de tweede paal en op de een of andere manier draait de bal genoeg terug om bijna het doel te raken. In de eerste helft had Brazilië twee schoten op doel, Servië had er geen.

Na de rust oefenen de Serviërs druk uit op Brazilië. Op momenten krijgen ze enkele goede kansen, maar goalie Alisson staat zijn mannetje. In de 68e minuut trapt Neymar een perfecte bal uit een hoekschop naar Thiago Silva die zijn verdediger Nemanja Matic verliest en kan inkoppen, 2-0.

Keer op keer toont Neymar zijn klasse door zijn teamgenoten perfect aan te spelen. Filipe Luis knalt het leer in de 72e minuut, maar Stojkovic klemt vast. In de 86e minuut krijgt Neymar weer een kans, maar Stojkovic kan redden. In blessuretijd krijgt Neymar nog een kans om de stand op te trekken, maar zijn pass is te hard.

De Brazilianen lijken bij elk duel steeds beter te gaan spelen. In hun openingswedstrijd tegen Zwitserland (1-1) konden ze niet bekoren, ook daarna niet in hun treffen met Costa Rica (2-0). Maar in dit duel toont Brazilië een glimp van waartoe het in staat is. In de achtste finale komt Brazilië uit tegen Mexico, terwijl Zwitserland het opneemt tegen Zweden.