WK 2018: Erin of eruit voor Brazilië
27 Jun 2018, 14:33

Vijfvoudige winnaar Brazilië begon de competitie met een 1-1 gelijkspel met Zwitserland, maar de overwinning op Costa Rica zorgde ervoor dat het op koers kwam om als groepswinnaar te eindigen. Servië won met 1-0 van Costa Rica, dankzij een doelpunt van verdediger Aleksandar Kolarov. Tegen Zwitserland werd het een 2-1 nederlaag voor Servië, nadat Xherdan Shaqiri in de laatste minuut het winnende doelpunt maakte.

Een gelijkspel tegen Servië zal genoeg zijn voor een plaats in de knock-out fase voor de Goddelijke Kanaries. Als Brazilië wint en het tweede geplaatste Zwitserland verslaat Costa Rica, zullen beide teams zeven punten hebben. Brazilië heeft momenteel een voordeel van één doel in het doelsaldo om groepswinnaar te worden.

De voorzitter van de Servische Voetbal Federatie, Slavisa Kokeza en de Servische trainer Krstajic kregen beiden een boete voor opmerkingen die ze maakten na de wedstrijd. Krstajic vertelde Servische journalisten dat de Duitse scheidsrechter Felix Brych wegens oorlogsmisdaden in Den Haag moet worden berecht, omdat hij zijn team geen strafschop heeft toegekend in de tweede helft. De Servische Voetbal Federatie kreeg ook een boete voor het gedrag van fans tijdens het spel - ze toonden discriminerende banners en berichten en gooiden met voorwerpen.

De prestaties van Brazilië waren verrassend, aangezien het slechts één van de 21 wedstrijden had verloren in de aanloop naar het toernooi. Het scoorde 47 goals en kreeg slechts vijf tegendoelpunten.

Als zowel Brazilië als Zwitserland identieke cijfers hebben, kan de groepswinnaar worden gekozen op basis van disciplinaire records: Brazilië heeft drie gele kaarten en Zwitserland heeft er vier. Als ze allebei verliezen, zullen de tweede en derde plaats door hetzelfde proces worden beslist.

Servië kwalificeert zich als ze Brazilië verslaan. Een gelijkspel zou voldoende zijn als Zwitserland met meer dan één doelpunt tegen Costa Rica verliest. Servië kan nog steeds de groepswinnaar worden, maar dan moet het Brazilië verslaan en hopen dat Zwitserland verliest van Costa Rica.

Bij Brazilië zijn Danilo (dijbeenblessure) en Douglas Costa (hamstringblessure) niet van de partij. In de Servische ploeg hebben zes een gele kaart. Ze zullen worden uitgesloten als ze opnieuw een gele kaart krijgen en de achtste finales bereiken. Maar coach Mladen Krstajic zal naar verwachting bij zijn eerste basis blijven. Beide landen kunnen nog steeds bovenaan groep E eindigen, als tweede eindigen of worden geëlimineerd.

Zwitserland vs Costa Rica
Zwitserland zette een grote stap richting de kwalificatie voor de volgende ronde dankzij het doelpunt van Shaqiri in de 90ste minuut tegen Servië. De ploeg van Vladimir Petkovic’s heeft nu slechts één punt nodig van zijn laatste wedstrijd om in de achtste finales te komen.

De Zwitsers werden in de eerste helft van het duel overspeeld door hun tegenstanders tot Xhaka met een krachtige aanval de openingstreffer van Aleksander Mitrovic nivelleerde. Daarna ontspon zich een spannende finish met het doelpunt van Shaqiri.

Sinds die overwinning in Kalingrad in het team in het ongewisse gelaten over het oordeel van de FIFA of Graniet Xhaka, Shaqiri en Stephan Lichtsteiner zouden worden geschorst voor twee wedstrijden. De drie die ‘onsportief gedrag’ vertoonde na de overwinning op de Serviërs zijn ervan afgekomen met een boete. Nu die dreiging van schorsing is opgeheven, is het zicht weer gericht op de kwalificatie of zelfs om Groep E aan te voeren.

Costa Rica was het verrassingspakket in Brazilië vier jaar geleden, bereikte de kwartfinales, maar is in Rusland tekort geschoten en kan zich niet kwalificeren. Na een kleine opening tegen Servië, gevolgd door twee blessuretijddoelpunten voor Brazilië, moet Costa Rica nu alleen voor zijn trots spelen in Nizhny Novgorod.

Zwitserland en Costa Rica ontmoeten elkaar voor de derde keer en voor de eerste keer in een groot toernooi. Beide landen hebben elk één overwinning geboekt; Zwitserland versloeg Costa Rica met 2-0 in 2006, voordat Costa Rica een 1-0 overwinning boekte in 2010.