WK 2018: Kroatië dooft hoop IJsland
26 Jun 2018, 17:37
Doelman Lovre Kalinic voorkomt dat het schot van Birkir Bjarnason in het doel terecht komt. (Foto: Reuters)

Kroatië dat zich al voor het duel tegen IJsland had geplaatst voor de achtste finales, had vanaf de start geen ambitie om er tegen aan te gaan. Ivan Rakitic, Mario Mandzukic en Dejan Lovren kregen rust. De IJslanders probeerden naar beste kunnen door te prikken. Er komen wat halve kansen, meer niet. De keerzijde komt in de tweede helft, als Kroatië via Milan Badelj de IJslanders op achterstand brengt. Uiteindelijk weet IJsland de gelijkmaker te scoren.Het oordeel valt in de 90e minuut als Ivan Perisic met een knap schot Kroatië weer op voorsprong brengt. IJsland is uitgeschakeld, evenals groepsgenoot Nigeria.

Op slag van rust is het doelman Lovre Kalinic die voorkomt dat IJsland op voorsprong komt. Na een hoekschop bokst Kalinic de bal in de voeten van Birkir Bjarnason, die niet nadenkt en uithaalt. Kalinic redt met een beenveeg. Even daarvoor moest Kalinic ook in actie komen om het schot van Sverrir Ingi Ingason uit de bovenhoek te houden. Met een blanco score gaan partijen de rust in.

Na de rust komt er opleving bij de Kroaten. Milan Badelj haalt uit vanop 25 meter en treft de doellat. Twee minuten later krijgt hij wel zijn doelpunt. Josip Pivaric komt langs de linkerkant van het IJslandse doel, de bal stuitert en hij kan er net niet bij om te trappen maar brengt de bal naar beneden. Badelj twijfelt niet en schopt voorbij Hannes Haldorsson, 1-0 in de 53e minuut.

IJsland reageert direct. Luttele minuten later trapt Ingason een hoekschop tegen de dwarsligger. Ineens bruist het spel. IJsland weet dat het in de aanval moet. En dan kopt Sverir Ingi Ingason de bal recht naar het doel na een ingooi. En weer staat Kalinic tipt het leer over.

Even is het stil tot IJsland een strafschop krijgt voor handsbal van Dejan Lovren die enkele minuten als de vervanger van Marko Pjaca het veld opkwam. Gylfi Sigurdsson die zijn strafschop had gemist tegen Nigeria, mist dit keer niet, 1-1 in de 76e minuut. De fans laten van zich horen, de Thunderclap galmt in Rostov. IJsland gaat met hernieuwde hoop er tegen aan. Kalinic staat niet alleen op de grond maar ook in de lucht weer op zijn plaats op een vrije trap van Sigurdsson.

In de 90e minuut neemt Kroatië weer de leiding als Ivan Perisic de hoop van de IJslanders definitief doet vervliegen met zijn schot in de netten van Halldorsson. IJsland doet in de vijf minuten toegevoegde tijd nog wanhopige pogingen, maar het mag niet baten. Nigeria en IJsland liggen eruit. Kroatië gaat als groepswinnaar met 9 punten naar de achtste finales. Zijn volgende tegenstander is Denemarken. Frankrijk komt dan uit tegen Argentinië.