WK 2018: Argentinië overleeft groepsfase
26 Jun 2018, 17:18
Messi neemt Argentinië bij de hand met een treffer in de 14e minuut.
(Foto's: Reuters)

De alles bepalende laatste groepswedstrijd in groep D tussen Argentinië en Nigeria werd afgetrapt in de Zenit Arena in Sint Petersburg. Argentinië dat uit 2 wedstrijden slechts 1 punt vergaarde, moest winnen om zich te plaatsen voor de achtste finale. Nigeria daarentegen had drie punten en kon genoegen nemen met een gelijkspel, mits de wedstrijd tussen koploper Kroatië en IJsland onbeslist of in het voordeel van Kroatië zou eindigen. De afrikanen deden er goed aan om hun lot zelf ter hand te nemen, dus beloofde het een aantrekkelijke wedstrijd te worden. Na een 1-0 ruststand voor Argentinië, wonnen de Zuid-Amerikanen de bloedstollende wedstrijd met 2-1.

Een diepe pass van Ever Banega werd keurig door Messi aangenomen, meegenomen en even kundig diagonaal in het Nigeriaanse doel gewerkt in de 14e minuut: 0-1. Na ruim een half uur spelen werd Angel Di Maria op weg naar het doel, neergelegd door Leon Balogun. De daaruit voortvloeiende vrije trap werd nog net met behulp van de paal, door doelman Francis Uzohu uit zijn doel gehouden. Aangezien Nigeria in deze speelperiode geen wapenfeit stelde, gingen ploegen bij deze stand de rust in.

Vrijwel meteen na de pauze kreeg Argentinië een tegenslag te verwerken toen Javier Mascherano Balogun in het strafschopgebied naar de grond trok en de arbiter naar de witte stip wees. Victor Mozes belastte zich met de strafschop en bracht Nigeria beheerst langszij: 1-1. Met nog 20 minuten te gaan zag Wilfred Ndidi zijn inzet over het doel van doelman Franco Armani verdwijnen. Ook Oghenekaro Etebo kwam met een vrije trap dichtbij een doelpunt, maar het leder belandde nog net in het zijnet.

In de 86e minuut had Marcos Rojo namens Argentinië het laatste woord. Hij plaatste een voorzet van Gabriel Mercado vanuit de rechter flank, langs de Nigeriaanse doelman in de rechterhoek: 1-2. Met dit resultaat eindigt Argentinië met 4 punten op de tweede plaats in groep D, achter Kroatië dat ook met 2-1 van IJsland won.