Mexico: Volledige politiemacht aangehouden voor moord
25 Jun 2018, 20:19
foto
Fernando Ángeles Juárez is donderdagochtend vermoord buiten zijn huis. (Foto: AFP)


De hele politiemacht van de Mexicaanse stad Ocampo is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een kandidaat burgemeester. Fernando Ángeles Juárez (64) is donderdag door onbekende schutters doodgeschoten buiten één van zijn verblijven.

Meer dan 100 politici in heel Mexico zijn vermoord vóór de algemene verkiezingen op 1 juli. Ángeles was de derde politicus die in iets meer dan een week werd vermoord in de westelijke staat Michoacán. Federale troepen hebben de 27 politieagenten van de stad en de secretaris van de lokale openbare veiligheid zondagochtend vroeg aangehouden.

Ángeles was een succesvolle zakenman met weinig eerdere politieke ervaring. Hij had overwogen om als onafhankelijke kandidaat de verkiezingen in te gaan, maar uiteindelijk sloot hij zich aan bij één van de belangrijkste partijen van Mexico, de centrumlinkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD).

"Hij kon het niet uitstaan dat hij zoveel armoede, ongelijkheid en corruptie zag en besloot daarom mee te dingen," vertelde één van zijn beste vrienden, Miguel Malagón, aan El Universal. Na de moord op Ángeles beschuldigden openbare aanklagers de secretaris voor openbare veiligheid van Ocampo, Oscar González García, van betrokkenheid.

Toen Mexicaanse federale agenten zaterdag in de stad aankwamen om hem te arresteren, werden ze tegengehouden door lokale politieagenten. Ze kwamen zondagochtend met versterkingen terug en arresteerden de hele strijdmacht en hun baas. De agenten en González werden geboeid en voor ondervraging meegenomen naar de hoofdplaats, Morelia.

Aanklagers beschuldigen de politieofficieren en González van banden met georganiseerde misdaadgroepen in de staat. Mexicanen gaan volgende week naar de stembus om een nieuwe president, nieuwe senatoren en leden van de Kamer van Afgevaardigden te kiezen. Meer dan 3.000 posten op regionaal en lokaal niveau staan ook op het spel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May